Fotbal American

Singurul deces pe teren din NFL a avut loc în urmă cu 50 de ani

Sursă foto: https://twitter.com/Reds/

Căderile bruște din picioare și decesele pe terenurile din NFL nu sunt ceva comun. Singurul deces în această competiție, pe teren, a avut loc în urmă cu 50 de ani.

Cu cinci decenii în urmă, jucătorul de la Detroit Lions, Chuck Hughes, în vârstă de 28 de ani, a murit în urma unui atac de cord, când un cheag de sânge s-a dislocat după un contact fizic. S-a întâmplat pe 19 iulie 1971.

Văduva lui Chuck Huges, Sharon Hughes, a urmărit situația dramatică a lui Damar Hamlin, sperând ca istoria să nu se repete a rămas.

Hamlin, în vârstă de 24 de ani, un membru al echipei Buffalo Bills, este în stare critică după ce a intrat în stop cardiac în timpul meciului de luni seara împotriva Cincinnati Bengals. Episodul său medical i-a uimit pe fanii de pe stadion și pe cei care se uitau la televizor, inclusiv pe Hughes, care l-a văzut pe Hamlin ridicându-se după ce a primit o lovitură în piept, făcând câțiva pași tremurați și apoi prăbușindu-i pe spate.

Pe 24 octombrie 1971, Chuck Hughes, în vârstă de 28 de ani, de la Detroit Lions, a luat locul unui coechipier accidentat în al patrulea sfert al meciului împotriva lui Chicago Bears. Cu Lions condusă cu 28-23, Hughes a prins o pasă de 32 de metri - prima sa prindere în acel sezon - și a fost placat. Câteva momente mai târziu, cu 62 de secunde rămase de joc, a căzut cu fața la pământ, strângându-se de piept.

A suferit un atac de cord fatal. Încercările frenetice de a-l resuscita, inclusiv personalul medical care îl lovea în piept, nu au avut succes. Oamenii de pe stadion îl priveau în tăcere șocați cum o targă îl îndepărta.

„Știam că s-a întâmplat ceva oribil, pentru că atunci când îl aruncau pe Chuck de pe teren, unul dintre brațele lui i-a căzut și mâna lui se învârtea înainte și înapoi și m-am gândit în sinea mea: „Sfinte Hristos, cred că a murit”, a declarat unul dintre apărătorii lui Bears, Ed O'Bradovich, pentru Detroit Free Press în 2021.

Pe măsură ce măsurile de salvare au continuat în spital, jocul s-a reluat în fața unei mulțimi amorțite.

O autopsie a arătat că Hughes avea o boală de inimă nediagnosticată și că un cheag de sânge într-o arteră înfundată s-a dislocat, probabil de la lovitura pe care a primit-o în timpul jocului. Autopsia a mai arătat că cel mai probabil a fost cel de-al doilea atac de cord; primul părând să fi trecut neobservat. El fusese internat în spital cu șapte săptămâni înainte pentru ceea ce medicii au spus că familia părea a fi o leziune a splinei, plămânilor sau rinichilor, potrivit Yahoo! Sport.

Și-a lăsat în urmă soția, Sharon, și fiul său, Brandon Shane Hughes, care avea puțin sub 2 ani.

Brandon, acum în vârstă de 53 de ani, a declarat după incidentul lui Hamlin: „Ceea ce s-a întâmplat cu tatăl meu în 1971 este Epoca de Piatră în ceea ce privește medicina, în comparație cu astăzi. În zilele noastre, acești tineri primesc îngrijirea medicală și examinările pe care ar trebui să le primească?”



Singurul deces pe teren din NFL a avut loc în urmă cu 50 de ani