Fotbal American

Gest de protest in NFL la adresa Politiei din SUA

Jucatorii echipei St. Louis Rams din NFL au intrat pe teren cu mainile ridicate sus, ca si cum s-ar preda, in semn de protest dupa ce un american de culoare a fost impuscat de Politie.

Gestul a avut loc duminica la meciul cu Oakland Raiders, iar imaginile fac deja furori in presa americana, dar si pe retelele sociale. 

Jucatorii care au intrat pe teren ca si cum s-ar preda sunt Stedman Bailey, Tavon Austin, Jared Cook, Chris Givens si Kenny Britt. Politia a criticat gestul jucatorilor, dar la randul lor acestia au spus ca nu au facut decat sa fie solidari cu comunitatea lor. 

Acest episod vine dupa ce un cetatean de culoare, Michael Brown, a fost impuscat in orasul Ferguson, pe strada, de politisti, in ciuda faptului ca martorii spun ca acesta se afla cu mainile sus, in semn ca se preda si era neinarmat. Ofiterul de politie care l-a impuscat mortal pe Brown a fost achitat, iar acest lucru a infuriat populatia de culoare din SUA, mai multe proteste incepand in orase separate, insa in special in Ferguson. Tot Politia sustine ca Brown nu ar fi incercat sa se predea, ci a atacat fortele de ordine.

Atitudinea de "mainile sus, nu trage" este folosita in semn de protest in orasul Ferguson de luni de zile de protestatari. 

In SUA, populatia tine un razboi rasial ascuns sub pres, negrii sunt impuscati pe steada (e drept multi sunt si delicventi), insa in acelasi timp si albii se considera discriminati. Cetatenii afro-americani beneficiaza de drepturi suplimentare de cand Barack Obama a venit la putere. Obama a trecut o lege prin care acorda 90% din valoarea in banilor de chirie pentru cetatenii care nu isi permit sa plateasca o locuinta, iar in majoritate acestia sunt de culoare. Unii divorteaza formal pentru a primi amandoi banii de chirie, in loc de o singura data pe familie asa cum ar trebui.

De asemenea, cetatenii de culoare beneficiaza si de asigurari  de sanatate la preturi de nimic, dar care acopera mult mai multe evenimente medicale fata de persoanele (in general albe) cu venituri mari si care platesc anual zeci de mii de dolari pe asigurarile medicale. Sunt persoane in SUA care achita anual pe asigurari medicale in jur de 20.000 de euro, iar in cazul unui eveniment medicat care costa aproximativ 18.000 de dolari asigurarea le acopera doar 5.000.



Gest de protest in NFL la adresa Politiei din SUA