Snooker

Mark Williams, victorie fabuloasa in finala Openului Irlandei de Nord

Jucatorul galez Mark Williams si-a adjudecat, duminica seara, trofeul la Openul Irlandei de Nord dupa o finala castigata in joc decisiv, cu 9-8, in fata senzationalului chinez Yan Bingtao.

In varsta de doar 17 ani, 9 luni si 10 zile, Bingato a fost la cateva lovituri distanta de a dobori recordul lui Ronnie O’Sullivan si a deveni cel mai tanar jucator care a castigat vreodata un turneu de puncte in circuitul mondial profesionist.

Bingtao, un jucator extrem de cerebral pentru varsta sa frageda, l-a condus in permanenta pe Williams, de doua ori campion mondial, si doar la final a cedat initiativa.

Condus cu 6-3 dupa primul frame al sesiunii decisive, Williams a aratat ca, la cei 42 de ani ai sai, nu si-a spus nici pe departe ultimul cuvant in snookerul mondial profesionist si a reusit o revenire de senzatie egaland scorul dupa 12 frame-uri inaintea ultimei pauze dintre reprize.

Bingtao a condus apoi cu 7-6 si 8-7, dar de fiecare data Williams a revenit si a egalat scorul.

Decisivul l-a avut pe galez in prim plan, acesta construindu-si bila cu bila drumul spre trofeul care poarta numele legendarului Alex Higgins, “Uraganul” care a maturat snookerul mondial in anii 70 si 80 ai secolului trecut.

Condus cu 70-0, Bingtao a revenit la masa pentru trei snookere. Pe primul l-a obtinut usor dupa o ratare a lui Williams la o lovitura cu efect din manta. A urmat o fabuloasa batalie de snookere si iesiri din pozitii dificile pana cand tanarul si admirabilul jucator chinez a comis un fault la bila neagra.

Finala de la Belfast a fost speciala pentru Mark Williams, a carui sotie a fost internata de urgenta cu probleme medicale acasa in Tara Galilor. La final, noul campion al Irlandei de Nord a precizat ca se indreapta cu primul avion spre spital pentru a-si vizita sotia.

Mark Williams nu mai castigase un turneu de puncte de la Mastersul German, editia 2011, iar in Regatul Unit nu mai triumfase de la Cupa LG in 2003.

Acesta a fost al 19-lea turneu de puncte obtinut de galez intr-o cariera inceputa in urma cu un sfert de secol.



Mark Williams, victorie fabuloasa in finala Openului Irlandei de Nord