Snooker

Mark Williams, campion mondial pentru a treia oara in cariera

Galezul Mark Williams s-a incoronat, luni seara, pentru a treia oara in cariera campion mondial in snookerul profesionist la capatul unei finale pe care a castigat-o la mare lupta, cu 18-16, in fata scotianului John Higgins.

Williams devine astfel, la cei 43 de ani ai sai, cel mai varstnic campion mondial din ultimele patru decenii, mai precis de la victoria obtinuta de conationalul sau Ray Reardon la 45 ani in 1978.

Considerat unul dintre cei mai carismatici jucatori din circuitul mondial profesionist, Williams a mai triumfat la Crucible in 2000 si 2003.

De cealalta parte, Higgins ramane cu cele patru titluri mondiale castigate pana acum si ajunge pentru al doilea an consecutiv sa piarda o finala, dupa ce in 2017 a fost intors de Mark Selby de la 10-4.

In acest an Williams a condus in permanenta pe tabela si a intrat in sesiunea decisiva cu un avans de trei jocuri (10-7), marit apoi la 14-7 dupa o prima repriza castigata la zero.

La reluare galezul s-a distantat la 15-10, dupa care Higgins a avut o revenire fabuloasa egaland scorul dupa al 30-lea frame. Cine ar mai fi crezut intr-o asemenea recuperare?!

Williams s-a desprins apoi la 17-15 ramanand acelasi jucator ofensiv care ne-a obisnuit de-a lungul intregului turneu, insa Higgins i-a smuls la bila neagra pentru doar doua puncte jocul 33. Scotianul supravietuia printr-o inchidere de masa, dupa ce Williams ratase bila roz, bila de turneu.

Chiar si asa, galezul a gasit puterea de a ramane concentrat si a inchis meciul in frame-ul urmator fara a-i mai acorda vreo sansa lui Higgins. Scotianul a revenit la masa pentru trei snookere, dar a ratat si s-a recunoscut invins.

Momente emotionante la ceremonia de la final, cu Williams fiind inconjurat de intreaga familie, sotia si cei trei copii care la ultimul sau titlu, in urma cu 15 ani, nici nu erau nascuti.

“Este incredibil. In urma cu 12 luni nici macar nu eram aici, am vazut turneul dintr-o caravana. M-am gandit serios sa renunt, dar sotia mea Joanne mi-a spus ca nu pot sta in casa dormind 24 de ore pe zi”, a spus Williams cu lacrimi in ochi.

Pentru Mark Williams ratarea calificarii la Crucible in urma cu un an a reprezentat un moment de cotitura. Revenit in circuit, galezul a castigat doua turnee de puncte dupa o pauza de sase ani de la ultima sa victorie majora si a ajuns astfel la cota 21 de competitii castigate in cariera.

Williams a castigat 425.000 de lire sterline pentru victoria de la Crucible si va urca pe locul trei in clasamentul mondial, dupa Mark Selby si Ronnie O’Sullivan.



Mark Williams, campion mondial pentru a treia oara in cariera