Snooker

Mark Selby este noul campion mondial la snooker

Supranumit “Bufonul din Leicester”, jucatorul englez Mark Selby a rasturnat toate calculele hartiei si l-a invins pe Ronnie O'Sullivan, detinatorul titlului mondial, in finala disputata la Crucible dupa sistemul cel mai bun din 35 de frame-uri.

S-au disputat pana la urma doar 32 si Selby a obtinut victoria, cu 18-14, dupa o zi decisiva in care a revenit dupa ce la un moment dat a fost condus cu 10-5.

Selby, 30 de ani, a luat un cec de 350.000 de euro pentru triumful de la Crucible si a devenit al noualea jucator din istorie care castiga "tripla coroana" compusa din trei titluri de Masters si unul de UK Championship.

El a dedicat imediat dupa ce a castigat meciul de luni seara titlul mondial tatalui sau, mort in 1999. "Tatal meu a murit cand aveam 16 ani si am spus mereu ca imi doresc sa castig titlul mondial pentru el", a spus Selby. Mark Selby fusese parasit de mama sa la varsta de opt ani si de atunci nu a mai avut vreun contact cu ea.

Selby a terminat ziua de duminica fiind condus cu 10-7, la finalul celei de-a doua sesiuni, un scor bland in raport cu jocul etalat de acesta.

Extrem de obosit dupa ce a disputat semifinala cu Neil Robertson pana sambata la miezul noptii, Selby a dormit foarte putine ore inaintea finalei cu O'Sullivan si in timpul primelor doua sesiuni practic nu a contat in fata campionului din 2013.

Ronnie a controlat meciul in primele 17 frame-uri programate si doar din neglijenta nu a avut un avantaj mai mare de trei frame-uri la finalul zilei inaugurale.

In loc de un 12-5 mai aproape de adevar dupa cele petrecute la masa de joc, Selby a reusit cumva sa se apropie la 10-7 prin castigarea in extremis a ultimelor doua jocuri ale zilei.

La reluare Selby s-a dovedit insa irezistibil in fata lui Ronnie si l-a atras pe acesta intr-un joc de uzura, un joc al loviturilor de siguranta si al nervilor tari, exact cum ii displace mai mult lui O'Sullivan.

[news-106691]

In continuare break-urile au fost mici in dreptul lui Selby, dar acesta a adunat punct cu punct, break cu break si tot timpul a fost in fata lui O'Sullivan. Astfel, de la 5-10 cat arata tabele de scor sesiunea a doua, Selby a ajuns sa conduca 11-10 si apoi 12-11 inaintea sesiunii decisive.

Jocul 23 a avut un final dramatic, O'Sullivan ratand lovitura la bila roz, o lovitura simpla care l-ar fi adus in avantaj. Chiar daca imediat dupa reluar a egalat cu un break consistent de 100 puncte, O'Sullivan nu a mai revenit niciodata la forma din primele doua sesiuni.

Selby a preluat complet controlul meciului si in frame-ul 30 reusea primul sa break de peste o suta de puncte (127) prin care refacea diferenta de doua lungimi. Mai inainte condusese chiar cu 15-12, cea mai mare diferenta in favoarea sa.

[news-106663]

“N-am cedat niciodata si n-am jucat bine la inceput, insa in a doua parte chiar am jucat bine. Finala se putea incheia din prima zi, dar am reusit sa castig acele ultimele doua jocuri. Stiam ca va fi dificil, dar la fel de bine stiam ca am o sansa”, avea sa declare Selby la final cu lacrimi in ochi.

De cealalta parte, O'Sullivan a primit cu sportivitate infrangerea si l-a felicitat pe oponentul sau.

“Vreau sa-l felicit pe Mark. S-a dovedit ca este cel mai bun jucator. A fost greu si m-a pus in tot felul de incurcaturi. Am incercat tot ce am putut, dar este prea puternic. Evident sunt dezamagit ca am ratat (n.r. - bila roz in finalul jocului 23), dar meciul a fost legat mai mult de loviturile de siguranta. Diferenta s-a facut de la 5-10. M-am bucurat de ultimele zece zile si niciodata n-am jucat mai bine. N-am cedat si sunt mandru de ce am jucat. Imi pare tare rau ca nu am reusit victoria”, a spus O'Sullivan, cvintuplul campion mondial.

Selby va primi 300.000 de lire sterline pentru victoria de la Crucible si revine pe primul loc in clasamentul mondial, in timp ce O'Sullivan merge acasa cu 125.000 de lire sterline.



Mark Selby este noul campion mondial la snooker