Snooker

Luca Brecel, noul campion mondial în snooker. O nouă pagină de istorie scrisă la Crucible

Sursă foto: https://twitter.com/WeAreWST

Belgianul Luca Brecel a cucerit în premieră titlul mondial în snooker, după o finală în care l-a învins pe englezul Mark Selby, de patru ori campion mondial, cu 18-15.

În vârstă de 28 de ani, Luca Brecel devine primul jucător din Europa continentală care câștigă Campionatul Mondial de snooker, un sport dominat până acum de jucătorii britanici și de cei din zona de influență britanică, dacă ne referim aici la Canada și Australia.

Desfășurată după sistemul cel mai bun dintr-un maxim posibil de 35 de frame-uri, finala a fost dominată de Brecel, jucător care s-a aflat în permanență la conducere.

Cel supranumit ”Glonțul belgian” a câștigat prima sesiune, duminică după-amiază, cu scorul de 6-2, pentru a încheia ziua cu un joc avans în fața unui Selby care a forțat revenirea în a doua sesiune. Una care i-a revenit ”Bufonului din Leicester”, cu 6-3.

Finala s-a reluat luni după-amiaza cu o sesiune a treia dominată de Brecel (6-2), acesta distanțându-se la un 15-10 care îl aducea la doar trei jocuri distanță de titlul mondial înaintea sesiunii decisive.

Cu un joc al nervilor care i-a adus consacrarea, Selby a reușit să echilibreze finala ținându-l în fotoliu pe Brecel. Englezul a câștigat nu mai puțin de cinci frame-uri consecutive, ajungând la un joc în spatele adversarului (16-15).

Fără să marcheze vreun punct pe tabelă, în condițiile în care Selby adunase peste 300 de puncte, Brecel a simțit presiunea adversarului său și, cum avea să recunoască după meci, nu știa pe unde va scoate cămașa, pe românește fie spus.

Momentul decisiv al finalei s-a jucat în frame-ul 32 când, aflat în plin control al mesei, Selby a ratat neașteptat bila neagră de pe punct la buzunarul superior drept.

O șansă nesperată pentru un Brecel care avea mimica unui om resemnat că va pierde la un moment dat finala. Belgianul s-a desprins la 17-15 din două vizite la masă, iar apoi a încheiat meciul cu break de peste 100 de puncte, punând capăt meciului în stil de mare campion.

Brecel obține doar al patrulea titlu din carieră, după ce mai triumfase la Campionatul Chinei, Openul Scoțian și Championship League. În 2002 pierdea finala Openului Englez chiar în fața lui Selby, însă acum scrie istorie ca primul jucător din Europa continentală care devine campion mondial.

A doua pagină de istorie după ce în meciul cu Si Jiahui din semifinale a întors meciul de la 14-5 în favoarea adversarului semnând cea mai mare revenire din istoria Campionatului Mondial.

Aceasta după ce în sferturi l-a învins pe Ronnie O Sullivan, cu 13-10, după ce a fost condus de septuplul campion mondial cu 10-6, iar în primul tur trecea de Ricky Walden în jocul decisiv, cu 10-9.

Luca Brecel merge acasă în Belgia cu cel mai râvnit trofeu din snooker și cu un cec în valoare de 500.000 de lire sterline.

Mark Selby rămâne cu 200.000 de lire sterline la care se adaugă bonusul de a fi reușit cel mai mare break al turneului și break-ul maxim. În a doua sesiune a finalei Selby a intrat și el în istorie ca primul jucător care a reușit un break maxim de 147 de puncte într-o finală de Campionat Mondial la Crucible.

Următorul sezon de snooker va debuta pe 22 august cu Mastersul European.



Luca Brecel, noul campion mondial în snooker. O nouă pagină de istorie scrisă la Crucible