Snooker

FRAME cu FRAME Finala Campionatului Mondial de snooker: Ronnie O'Sullivan - Mark Selby

Onlinesport.ro a transmis live text, pe intinderea a doua zile, finala Campionatului Mondial de snooker de la Crucible, finala care s-a disputat intre jucatorii englezi Ronnie O'Sullivan si Mark Selby. Ziua de luni incepuse de la scorul de 10-7 pentru O'Sullivan, care avusese si 10-5 duminica.

FINAL Ronnie O'Sullivan - Mark Selby 14-18
77-0 (69), 64-26, 102-0 (102), 28-69, 47-68, 80-8 (63), 36-72, 66-54, 99-24, 70-47 (52), 67-27 (63), 25-82 (55), 45-96, 131-0 (131), 87-0 (87), 9-84 (58), 9-78 (62), 35-81 (55), 23-77 (52), 7-84 (74), 29-89, 76-38 (50), 67-70, 100-0 (100), 24-67, 39-64, 4-90 (56), 79-0, 66-47, 0-131 (127), 14-87 (87), 56-62.

FRAME 32 (15-17): Mark Selby este noul campion mondial dupa ce a revenit de la 0-56 in acest joc. Tarie de caracter fantastica din partea jucatorului care l-a oprit pe Ronnie la Crucible.

FRAME 31 (14-17): Selby se apropie la un singur joc distanta de primul sau titlu mondial din cariera. Break de 87 de puncte si ultima bila rosie zburata de pe masa la buzunarul stang. O'Sullivan cu spatele la zid. Mai are Ronnie taria si determinarea sa revina fortand trimiterea meciului in decisiv?

FRAME 30 (14-16): Break de 127 puncte din partea lui Selby si inchidere de masa. Este primul break de peste o suta de puncte reusit de Selby in aceasta finala.

FRAME 29 (14-15): Ce joc castiga Ronnie dupa ce tot el ratase bila galbena de pe punct. A fost un joc incalcit cu sansa care a suras pe rand ambilor jucatori. Dificultatea jocului a fost data si de numarul mare de bile rosii aduse in partea inferioara a mesei, practic jumatate din pachet fiind mutat in apropierea D-ului de deschidere.

FRAME 28 (13-15): Ronnie O'Sullivan are prima sansa la castigarea jocului din a doua vizita la masa. Selby n-a reusit niciun punct in acest joc si Ronnie recupereaza din diferenta cu un break de 49 puncte.

FRAME 27 (12-15): Finala se rupe si se rupe in favoarea lui Mark Selby. Break de 56 puncte in stilul sau caracteristic, insa "Bufonul din Leicester" arata o concentrare dezarmanta pentru O'Sullivan. Acesta din urma a inceput sa priveasca in gol si pare total rupt de realitatea meciului. Urmeaza o scurta pauza intre reprize, dupa care meciul va reincepe.

FRAME 26 (12-14): Pentru prima data in aceasta finala Selby il conduce pe O'Sullivan cu doua jocuri avans. Ronnie a jucat de toti banii, asa cum se spune, si a revenit la masa pentru doua snookere intr-un frame in care a ratat bila neagra de pe punct, semn ca nu se simte in continuare in apele lui. De cealalta parte, Selby este tot mai stapan pe situatie, desi nici el nu straluceste prin evolutia sa.

FRAME 25 (12-13): Selby vrea sa-i raspunda lui Ronnie cu un break de asemenea castigator, dar pierde pozitia bilei albe dupa 34 de puncte. O'Sullivan revine la masa cand au mai ramas noua bile rosii de jucat. Nu reuseste mai mult de 24 de puncte si revine in fotoliul sau vizibil nemultumit. Ronnie revine la masa si greseste lasandu-l pe Selby cu restul bilelor rosii atacabile. Mark rateaza bila roz la buzunarul de mijloc din partea dreapta si frame-ul intra in etapa loviturilor de siguranta. Selby isi face jocul si in cele din urma revine la conducere.

FRAME 24 (12-12): Ronnie O'Sullivan revine decis sa recupereze terenul pierdut in sesiunea anterioara si dezvolta un break castigator de fix 100 de puncte. Este al treilea break de minim o suta de puncte pentru Ronnie in aceasta finala.

21:00 Cei doi jucatori revin in arena pentru ultimele jocuri ale finalei.

19:30 Finala se intrerupe aici si va fi reluata la ora 21:00 pentru un maxim posibil de 12 jocuri. Ramaneti alaturi de noi, urmeaza o noapte lunga. I-am putea spune Revelionul snookerului mondial.

FRAME 23: Joc de uzura. Selby pune deoparte 44 puncte dupa doua vizite la masa concretizate in break-uri de 25, respectiv 19 puncte. Lui O'Sullivan nu-i place deloc acest gen de joc si Selby stie acest lucru. Incredibil deznodamant in acest joc, ultimul al sesiunii de dupa-amiaza. Ronnie a avut jocul in varful tacului, dar a ratat incredibil o lovitura usoara la bila roz, penultima de pe masa. Aceasta a sarit din buzunarul de mijloc din partea stanga si a ramas in pozitie favorabila pentru Selby. Era o bila pe care orice jucator mediu spre slab de biliar sau snooker ar fi dato! Selby a revenit si a furat practic cel mai lung joc al finalei.

FRAME 22 (11-11): Se reia meciul cu acelasi Selby in prim plan. Break de 36 puncte si o ratare la lovitura rosie de buzunar. Ronnie revine la masa, suporterii au din nou sperante: "Come on Ronnie!". Break de 50 puncte in dreptul lui O'Sullivan pana rateaza ultima bile rosie de pe masa. A fost o lovitura dificila la buzunarul stang in apropierea mantei. Au urmat nu mai putin de cinci ratari consecutive la bila galbena, dintre care trei de partea lui Ronnie, iar la ultima ratare i-a lasat bila pe buzunarul drept lui Selby. Acesta scapa de bila galbena, dar o rateaza pe cea verde. In cele din urma Ronnie o trimite in buzunar si castiga jocul, unul care aprinde practic finala. Tensiunea atinge cote inalte si deznodamantul este inca departe.

17:55 Avem pauza dintre reprizele sesiunii cu numarul trei.

FRAME 21 (10-11): Selby il atrage pe O'Sullivan intr-un joc tactic, de uzura, un joc al nervilor care ii pune campionului mondial rabdarea la incercare. O'Sullivan se enerveaza, greseste lovituri simple, are si ghinion uneori, dar cel mai important este ca pierde conducerea in premiera. Selby are un joc in fata dupa o prima repriza castigata la zero. Incredibila rasturnare de situatie.

FRAME 20 (10-10): Hotarat lucru, lui Ronnie O'Sullivan nu-i mai functioneaza lovitura de distanta. Procentajul i-a scazut la 56% si Selby se mentine in control. Break de 77 puncte pentru Selby, cel mai mare al sau in aceasta finala, si jucatorul originar din Leicester egaleaza scorul dupa o lunga cursa de urmarire a lui Ronnie. Sa nu uitam ca O'Sullivan a condus la un moment dat, in prima sesiune, cu 10-5.

FRAME 19 (10-9): Ronnie deschide prin partea dreapta a manunchiului si aduce bila alba fix in spatele bilei verzi. Snooker la toate bilele rosii pentru Selby si "Bufonul din Leicester" se afla intr-o situatie extrem de dificila, infernala chiar. Nu mai putin de 22 de puncte obtinute de O'Sullivan in urma faulturilor comise de Selby. Acesta gaseste in cele din urma o bila rosie si are sansa de a nu fi lasat o continuare pentru Ronnie. Jocul intra in faza loviturilor de siguranta, niciunul dintre cei doi nefiind dispus sa riste. Selby ia un avantaj de peste 50 de puncte, insa Ronnie revine la masa pentru doua snookere, situatie pe care n-am fi vazut-o in urma cu ceva ani. Pana la urma O'Sullivan a cedat si Selby se apropie la un joc diferenta.

[news-106691]

FRAME 18 (10-8): Selby deschide neglijent, sa spune, si Ronnie il penalizeaza imediat cu o lovitura de distanta care ii deschide un break promitator. Ronnie se opreste dupa 32 de puncte. Suficiente sanse pentru Selby pentru a castiga jocul. Nu mai putin de sase bile rosii sunt aduse in jumatatea inferioara, in partea opusa pachetului, dupa ce ambele buzunare, galben respectiv verde, au fost blocate cu bilele colorate care dau denumirea acestora. O'Sullivan comite un fault in urma caruia Selby dezvolta un break de peste 50 de puncte. Nu castiga jocul dintr-o singura vizita la masa, dar doua prezente au fost de au fost de ajuns pentru Selby pentru a se apropia la doua lungimi de Ronnie.

16:04 Bun regasit prieteni ai snookerului. De la aceasta ora cei doi finalisti sunt pregatiti sa revina in arena pentru sesiunea a treia.

01:12 Finala va fi reluata luni dupa-amiaza cu incepere de la ora 16:00. Va asteptam alaturi de noi.

FRAME 17 (10-7): Pentru a treia oara in aceasta finala jocul este refacut. Selby castiga cu un break de 62 puncte, cel mai mare al sau, si va incepe ziua decisiva de luni cu un deficit de trei frame-uri. O diferenta mai mult decat decenta tinand cont de calitatea jocului aratat de triplul campion al Mastersului.

FRAME 16 (10-6): Selby reduce din diferenta cu cel mai "mare" break al sau in aceasta finala, unul de 58 puncte. Urmeaza ultimul joc al sesiunii secunde a finalei Campionatului Mondial.

FRAME 15 (10-5): Inca un frame in care Selby nu a contat. Ronnie a intrat intre bile si nu a mai iesit de acolo decat la finalul break-ului castigator. Unul "doar" de 87 puncte care il duce la cinci lungimi in fata lui Selby, cea mai mare diferenta de scor a finalei.

FRAME 14 (9-5): Ronnie reactioneaza rapid si o face in stilul caracteristic de "Racheta", cu un break de 131 puncte. Este cel mai mare break al finalei.

FRAME 13 (8-5): Jocul este refacut si Selby gaseste lovitura de distanta, iar ca bonus are continuare, insa nu reuseste sa dezvolte un break consistent. Ronnie il prinde cu un snooker din care obtine 14 puncte prin doua faulturi la bila neagra, dar cumva in extremis Selby ciupeste acest joc si ramane in meci.

23:20 Reincepe meciul pentru ultimele cinci jocuri ale sesiunii. O'Sullivan are lovitura de deschidere.

23:01 Pauza dintre reprizele sesiunii secunde. Revenim in partea secunda cu ultimele cinci jocuri ale serii.

FRAME 12 (8-4): Selby este pe cale sa reuseasca cel mai mare break al sau in aceasta finala si reuseste acest lucru. Break de 55 puncte inainte de a decide sa continue cu o lovitura de siguranta. Inca cinci bile rosii ii fac cu ochiul lui O'Sullivan pe masa. Ronnie ataca si comite fault. Campionul in exercitiu da semne ca-si cam pierde rabdarea, insa nu cedeaza si revine la masa pentru un snooker. Break de 22 puncte si Selby scapa de doua snookere inainte de a se apropia la patru lungimi.

FRAME 11 (8-3): Este primul joc al finalei care va fi refacut. Niciunul dintre cei doi nu a riscat sa trimita bila alba in partea inferioara. In scurta pauza prilejuita de refacerea bilelor se aude clasicul de acum "Come on Ronnie!". Selby pune cu greu in dreptul sau 23 de puncte, dupa care rateaza o lovitura usoara si este din nou pus in dificultate de O'Sullivan. Pentru doua snookere Selby a ramas la masa, iar pe primul la obtinut la un fault comis de Ronnie la bila galbena. In tentativa de a-l obtine pe al doilea s-a aflat el insusi in snooker si s-a vazut obligat sa cedeze. Urmeaza ultimul joc al primei reprize.

FRAME 10 (7-3): Selby rateaza o bila rosie de distanta la buzunarul superior drept, iar O'Sullivan il penalizeaza imediat cu un break de 52 puncte. Frame-ul inca nu este jucat. Insa sase bile rosii au ramas in apropierea pachetului. Pentru prima data in aceasta finala unul dintre jucatori are un avans de patru jocuri si acesta este Ronnie O'Sullivan.

FRAME 9 (6-3) Ronnie O'Sullivan reface diferenta de trei jocuri pe care a mai avut-o in debutul meciului. Nu a fost un frame usor de castigat, iar la un moment dat Selby a avut sansa egalarii cu punctele ramase pe masa. "Bufonul din Leicester" avea de recuperat 43 de puncte cu 43 disponibile pe masa si doua rosii de atacat, insa nu a reusit sa-l surprinda pe O'Sullivan si acesta a obtinut frame-ul.

21:10 Cei doi jucatori au revenit in arena pentru a doua sesiune a finalei Campionatului Mondial. Alte noua jocuri vor fi acoperite in aceasta seara.

19:19 Finala va fi reluata la ora 21:00 cu cea de-a doua sesiune din aceasta prima zi de la scorul de 5-3 in favoarea lui O'Sullivan. Ramaneti asadar alaturi de noi.

FRAME 8 (5-3): Un joc foarte echilibrat adjudecat in cele din urma de Ronnie O'Sullivan, care incheie astfel in avantaj o sesiune pe care a dominat-o in mare sa desfasurare. Selby nu a stralucit niciun moment, dar s-a agatat de sansele aparute si iese mai mult decat onorabil dupa un inceput foarte slab. Sa nu uitam ca Ronnie a condus cu 3-0 la un moment si nu mult a lipsit sa castige la zero prima repriza.

FRAME 7 (4-3): Nu mai putin de 12 puncte facute cadou de Ronnie in urma unor faulturi. Selby profita si conduce 70-9 cand au mai ramas doar patru rosii pe masa. In cele din urma Ronnie cedeaza jocul si mai pastreaza un singur frame avans cu un joc ramas de disputat din aceasta sesiune inaugurala.

FRAME 6 (4-2): Un joc castigat de Ronnie din doua vizite la masa si care certifica faptul ca detinatorul titlului nu mai poate pierde sesiunea inaugurala. In cel mai rau caz pentru el va termina la egalitate cu Selby, in cazul in care acesta se aduna si realizeaza pentru ce se afla in arena.

FRAME 5 (3-2): Reincepe meciul cu a doua repriza a sesiunii inaugurale. Cel mai mare break reusit de Selby in primele patru jocuri a fost 37 puncte, iar la lovitura de distanta acesta a avut un procentaj de doar 20 la suta. Un frame cinci incalcit, de uzura castigat pana la urma de Selby. Acesta a profitat de un fault comis de Ronnie cu bila alba.

17:10 Avem pauza dintre reprizele primei sesiuni. Revenim in cateva minute cu urmatoarele patru jocuri din aceasta sesiune inaugurala. Meciul se va intrerupe dupa acestea si va fi reluat la ora 21:00 cu sesiunea a doua.

FRAME 4 (3-1): O'Sullivan reuseste primul punct, apoi rateaza bila maro la buzunarul maro din partea dreapta. Ratare usoara si neasteptata. Selby revine la masa si pune deoparte un break de 25, pana pierde poziita bilei albe si joaca la siguranta. Incepe lupta tactica intre cei. Este ultimul joc al primei reprize si Ronnie incepe sa rateze si el. Doua break-uri mici, chinuite, in dreptul acestuia, de 16 si apoi de 12. Selby primeste o noua invitatie de a castiga jocul.

FRAME 3 (3-0): Ronnie este intrat puternic in aceasta finala, nu lasa sa-i scape nimic si se distanteaza cu un break de 102 puncte aplaudat la scena deschisa. Selby pare deocamdata cu gandul in alta parte, mai putin la finala.

FRAME 2 (2-0): Inca un joc adjudecat de campionul en-titre. Ronnie profita de o eroare a lui Selby, care a ratat bila neagra de pe punct si dezvolta un break de 64 puncte care ii asigura frame-ul. Selby incearca sa recupereze, comite o alta eroare si in cele din urma cedeaza jocul.

FRAME 1 (1-0): O'Sullivan castiga primul joc al finalei, dupa ce a reusit un break de 69 de puncte. Cei doi finalisti s-au angajat intr-un duel tactic aprig, fiind nevoie de sapte minute pentru ca prima bila rosie sa ajunga in buzunar.

16:10 Cei doi jucatori intra in arena. Selby este primul, dupa care urmeaza O'Sullivan. Receptie fabuloasa din partea celor 1000 de spectatori prezenti in arena de la Crucible.

Titluri si istoria finalelor celor doi

Ronnie O'Sullivan a cucerit in cariera nu mai putin de 26 turnee de puncte, in timp ce Mark Selby are doar trei astfel de reusite. La acestea se adauga si cele trofee cucerite la Masters, turneu invitational care nu intra in categoria turneelor de puncte din circuitul mondial profesionist. 

Cei doi finalisti de la Crucible au mai disputat pana acum sase finale, impartindu-si victoriile. Ultima intalnire cu un trofeu pe masa a avut loc la Masters in acest an, cand O'Sullivan nu i-a acordat nicio sansa lui Selby si l-a invins pe acesta cu 10-4.

Cum au ajuns cei doi jucatori in finala:

Ronnie O'Sullivan 

Turul 1 - Robin Hull 10-4
Turul 2 - Joe Perry 13-11
Sferturi - Shaun Murphy 13-3
Semifinale - Barry Hawkins 17-7

Mark Selby

Turul 1 - Michael White 10-9
Turul 2 - Ali Carter 13-9
Sferturi - Alan McManus 13-5
Semifinale - Neil Robertson 17-15

Finala este programata pentru un total de 35 de frameuri si va incepe, duminica, cu prima sesiune de la ora 16:00. Seara, de la ora 21:00, finala va continua cu alte opt frame-uri din a doua sesiunea. Deznodamantul va fi aflat luni dupa alte doua sesiuni.

Ronnie O'Sullivan are cinci titluri mondiale in palmares si il tinteste pe al saselea, dupa cum a si declarat de altfel.

"Astept sa joc si sa ma bucur de snooker. Sunt in a treia finala consecutiva si deja le-am castigat pe precedentele doua, lucru pe care nu l-as fi crezut daca imi era spus in urma cu trei ani", a declarat O'Sullivan dupa eliminarea lui Barry Hawkins in semifinale.

O'Sullivan ar putea deveni egal cu Steve Davus si Ryan Reardon la numarul de titluri mondiale, sase la numar, si ar ajunge la o singura victorie de egalarea recordului tuturor timpurilor care ii apartine lui Stephen Hendry.

Acesta din urma este ultimul jucator care a castigat trei titluri consecutive la Crucible, scotianul reusind chiar cinci la rand intre 1992 si 1996, perioada cand domina autoritar snookerul mondial.

Titlurile obtinute de Ronnie O'Sullivan la Crucible:

2013: R O'Sullivan 18-12 B Hawkins (Ang)

2012: R O'Sullivan 18-11 A Carter (Ang)

2008: R O'Sullivan 18-8 A Carter (Ang)

2004: R O'Sullivan 18-8 G Dott (Sco)

2001: R O'Sullivan 18-14 J Higgins (Sco)

De cealalta parte, Mark Selby va juca doar pentru a doua oara in finala de la Crucible dupa cea pierduta in 2007 in fata lui John Higgins. Daca la vremea respectiva Selby a fost marea surpriza a turneului, de aceasta data cel supranumit "Bufonul din Leicester" are sansa sa bine pusa deoparte.

Este numarul trei mondial, are trei titluri de Masters in palmares, o constansta buna in circuit si increderea ca-l poate invinge pe O'Sullivan. S-a intamplat in trecut sa castige in fata lui Ronnie, desi cea mai recenta finala disputata intre cei doi s-a incheiat nu prea fericit pentru Selby (4-10 in fata lui O'Sullivan).



FRAME cu FRAME Finala Campionatului Mondial de snooker: Ronnie O'Sullivan - Mark Selby