Snooker

Interviu | Marius Ancuta, comentator snooker Eurosport: "Cu un sponsor ii putem avea pe Ronnie O'Sullivan si Jimmy White aici"

Marius Ancuta, unul dintre cei doi comentatori de snooker ai Eurosport, a stat de vorba cu fondatorul Onlinesport.ro, Vadim Cusnarencu, despre ceea ce inseamna snookerul la nivel mare, ce perspective au copiii talentati din Romania, dar si alte lucuri legate de acest sport. Iata mai jos discutia.
Cum s-a pricopsit tara de balta Romania cu doi comentatori de snooker mai agreabili decat cei englezi si cel putin la fel de priceputi? Care este povestea voastra? De cand va uitati la snooker? Jucati snooker?

Da jucam snooker iar in cel priveste pe Sandy la un nivel competitiv in categoria amatori; agreabili si mai priceputi este doar parerea ta pentru ca avem destui contestatari care stiu a face munca noastra mult mai bine din varful propriului fotoliu, asa ca spun ce am mai spus intr-un interviu, comentam un sport pe care-l intelegem pana aproape de profunzimea lui maxima, nemaipunand la socoteala ca-l si jucam.

Steve Davis spunea ca un comentator obiectiv este cel ce comenteaza din perspectiva jucatorului aflat la masa. Am aflat aceasta parere de curand si foarte interesant aceasta expresie ne-a fost transmisa la studio de mai multi telespectatori.

Eu am descoperit snooker-ul in 1993 cand un prieten din Londra la care am fost in vizita m-a luat la clubul sau "Cavendish Club" din Woodgreen - North London si mi-a aratat acest joc.

A fost dragoste la prima vedere, ba chiar m-au scos cu greu afara din club la ora de inchidere care pe atunci era 22:00. Sandy l-a descoperit mai devreme cand in Romania prin 1991 a sosit prima masa de snooker undeva intr-un celebru club de la P-ta Muncii.

Exista in Romania conditii (mese, antrenori, mentalitate etc) pentru ca un copil sa se apuce cu sanse reale de snooker astfel incat, daca este un talent, sa ajunga la performantele unor mari campioni?

Conditii in ceea ce priveste materialul de antrenament ar exista dar stam prost la capitolul antrenori. Mentalitatea daca ma intrebi pe mine se va dezvolta si castiga in timp.

Tineri entuziasti avem, avem si parinti dispusi sa investeasca in copiii lor pentru acest domeniu si din pacate avem unii (unele persoane federale) care realmente profita de aceasta dragoste sincera care dispune la sacrificii.

La ce varsta se poate apuca un copil de snooker? Ce pasi ar avea de urmat pentru a ajunge la Teatrul Viselor din Crucible?

Varsta de 8-9 ani este cea mai propice. Se incepe cu o masa mica de 6 picioare si apoi gradual astfel incat la varsta de 12 ani sa intre pe masa competitionala. Desavarsirea pregatirii deocamdata numai in UK.

Care este cea mai frumoasa poveste din snooker pe care vreti sa o spuneti?

Ce fericit as fi sa am povestiri de spus din snooker. Totusi o poveste spusa ca nimeni altul si scrisa literar de altcineva este cea a lui Jimmy White transpusa in cartea "Behind the White Ball", carte pe care o recomand cu caldura.

Care a fost cel mai frumos meci de snooker din istorie?

Ramane se pare finala CM din 1985, finala castigata de Dennis Taylor in fata lui Steve Davis in jocul decisiv la bila neagra dupa ce timp de 40 minute au jucat lovituri de siguranta la acea bila. In cele din urma a gresit Davis si Taylor s-a incoronat pentru prima si singura data campion mondial.

Din aceeasi categorie as mentiona cele 3 titluri de Masters castigate de regretatul Paul Hunter in 4 ani si toate in jocuri decisive dupa reveniri incredibile. Acestea sunt meciuri pentru istorie si vor dainui generatii si generatii.

Eu spun deseori ca multi jucatori, daca ar avea un pistol la brau, de multe ori ar fi tentati sa se impuste pe ei, pe adversari sau primul rand de spectatori. Cum comentati aceasta afirmatie?

Da poate cu o mica rectificare: doar pe ei si numai daca s-ar afla oriunde in afara acelei arene. Acolo este singurul loc de pe pamant unde chiar esti singur, dar demn indiferent cat de cruda este infrangerea (aminteste-ti umilinta suferita de Hendry in SF CM din 2004 17-3).

Poate fi snookerul considerat cel mai complex sport, pentru ca imbina atat mintea, cat si corpul intr-un mod atat de complet?

Nu sunt in masura sa spun daca este cel mai (am invatat sa ma feresc de superlative si asta din publicitate - da am lucrat si acolo), dar cu certitudine este un sport al psihicului. Englezii spun ca este sportul a" what you have between your ears".

Care este jucatorul perfect de snooker? Cata pondere are talentul, cat antrenamentul, cat inteligenta, cat precizia, cat psihicul, cat alte calitati?

Nu exista. Din fiecare cate putin. Aici nu e ca in alte sporturi  cu talent 10% si sudoare 90%. Snooker-ul are nevoie sa-l iubesti si sa ai toate calitatile pe care le-ai enumerat la tine in bagaj cand intri in lumea lui, daca doresti sa intri. Numai cu munca sau numai cu talentul sau doar cu o singura calitate nu ai ce cauta acolo. Doresti performanta trebuie sa le dezvolti pe toate. De aceea e poate unul dintre cele mai dificile sporturi.

Transmisiile Eurosport, in special prin comentariile voastre, au reusit sa creeze in Romania un public de snooker. Cat de numeros este acesta si cum a crescut in timp? Cum va proteja in timp Eurosport filonul de snooker?

Doar sportul in sine si-a castigat adepti. Nu e vorba de modestie dusa la extrem, dar este atat de captivant ca iti trebuie doar cineva(oricine) care sa-ti dezvaluie regulile si apoi "dorinta-i gata". De curand s-au semnat 2 parteneriate importante intre WSA, Eurosport si Betfred.com si Sportingbet.com.

Pentru circuitul mondial profesionist avem inca 5 ani parteneriat(transmisii tv) si 4 ani pentru CM, iar pentru WSS(World Series of Snooker) pe 3 ani, in acest ultim caz Eurosport fiind co-producator. In ceea ce priveste audienta suntem sportul nr.1 in audiente la Eurosport cu date destul de bune pentru un post de nisa, medii de 1,7-1,9 pe turnee si cu varfuri de 2,4 pe CM sau chiar finala de CM (cea din 2004 Ronnie O'Sullivan - Graeme Dott).

Care este definitia voastra pe care o dati snookerului?

Un joc de sah cu bile.

Exista posibilitatea ca in viitorul apropiat Bucurestiul sa gazduiasca cel putin un meci demonstrativ intre doi jucatori emblematici ai circuitului mondial?

Oricand. La  prima data disponibila din calendarul lor, cu un sponsor ii putem avea pe Ronnie O'Sullivan si Jimmy White aici.

Ce urasti in materie de snooker?

Impostura, minciuna, falsul erudit in contextul in care la snooker ne uitam de mai mult timp decat il intelegem si oare am ajuns sa-l intelegem? Urasc victoriosul fara infrangere. Nu vei putea vreodata sa-ntelegi victoria ca sa mergi mai departe si sa progresezi daca nu ai gustat indeajuns din cupa amara a infrangerilor.

Onlinesport: Vadim Cusnarencu


Interviu | Marius Ancuta, comentator snooker Eurosport: "Cu un sponsor ii putem avea pe Ronnie O'Sullivan si Jimmy White aici"