Snooker

Higgins, campion la Shanghai Masters dupa o revenire formidabila in fata lui Trump

Scotianul John Higgins nu a început prea bine finala Mastersului de la Shanghai si, dupa primele cinci jocuri disputate în compania mai tânarului sau oponent Judd Trump, cel supranumit ”Vrajitorul din Wishaw” avea înca zero în dreptul tabelei de scor.

Higgins s-a redresat în jocul sase cu un break maxim de 147 de puncte, al saselea din cariera sa.

Cu spatele la zid dupa un început în care Trump nu i-a acordat decât prea putine sanse, Higgins s-a hotarât sa joace la spectacol si a atacat la prima bila rosie iesita în cale.

Bila cu bila break-ul maxim era din ce în ce mai aproape si Higgins nu s-a oprit pana ce nu a trimis toate bilele în buzunare.

Higgins va fi recompensat de organizatori pentru break-ul maxim cu un bonus în valoare de 10.000 de lire sterline.

A avut câteva emotii la bila roz, aflata în jumatatea inferioara a mesei, dar s-a descurcat ideal dupa lovitura la bila albastra, dupa care a executat precis lovitura la bila neagra, desi distanta fata de bila alba era destul de mare.

Astfel scorul finalei devenea 5-1 în favoarea lui Trump, jucator care i-a strâns cu generozitate mâna lui Higgins dupa frumoasa reusita a acestuia.

Trebuie amintit si ca Trump a început finala setat pe un 147, dar a ratat ultima bila rosie de pe masa si astfel s-a oprit la 112 puncte.

Englezul din Bristol s-a distantat la 3-0 cu un break de 74 de puncte, dupa care a intrat cu avantaj maxim la prima pauza dupa un break de 111 puncte.

Higgins nu a avut raspuns nici dupa pauza, când a avut cele mai mari sanse de a închide un joc în favoarea sa, Trump furându-i scotianului frame-ul la ultimele bile colorate.

În cele din urma prima sesiune s-a încheiat cu Judd Trump în avantaj, scor 7-2.

Higgins a obtinut cu aceasta ocazie al 25-lea titlu de puncte din cariera si primul victoria obtinuta în 2011 la Campionatul Mondial în fata lui Trump (18-15).

Pauza a fost un sfetnic bun pentru Higgins care s-a folosit de toata experienta si talentul sau pentru a întoarce scorul in extremis.

Trump mai avea nevoie de doar trei jocuri în sesiunea decisiva pentru a obtine titlul la Shanghai, dar campionul Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord nu a avut replica la jocul lui Higgins.

”Vrajitorul din Wishaw” a luat fiecare frame în parte si a recuperat din diferenta. Un break de 89 urmat de un altul de 74 de puncte îl aduceau pe Higgins la 4-7 pe tabela.

Frame-ul al 12-lea a fost unul intens disputat si Higgins se apropia si mai mult de oponentul sau. Ratarile din prima sesiune s-au întors împotriva lui Trump, în timp ce Higgins era pe val.

Scotianul a egalat la sapte cu un break de 71 de puncte spre satisfactia zecilor de suporteri chinezi din tribune.

Jocul 15 a fost unul de exceptie, ambii jucatori trecând pe rând de la agonie la extaz si invers. Higgins a dat tonul ratarilor la bila albastra, fiind urmat de Trump, dupa care scotianul a ratat si bila roz. Trump a trimis-o în buzunar si astfel s-a ajuns la repozitionarea bilei negre. Higgins câstiga jocul si conducea pentru prima data în finala de la Shanghai.

Trump a restabilit egalitatea cu un break de 105 puncte. Rabufnire de orgoliu din partea jucatorului originar din Bristol.

Higgins a ratat în jocul 17 bila de joc când avea 64 de puncte în dreptul sau, dar nici Trump nu s-a descurcat prea bine la bila neagra jucata dupa ultima rosie de pe masa. Astfel Higgins revenea la conducere, scor 9-8

Dupa mai multe ratari ale lui Higgins de a închide meciul, Trump a trimis partida în frame-ul decisiv. Cine ar fi crezut ca dupa 7-2 pentru englez la finalul primei sesiuni meciul va fi decis la 9-9

Trump a avut prima sansa la victorie dupa ce a pus deoparte o zestre de 35 de puncte înainte de a pierde pozitia bilei albe. Higgins a replicat cu o superba lovitura de distanta si a trecut la conducere cu 45 de puncte.

Scotianul s-a dus la 61-36 si Trump avea nevoie de doua snookere pentru a reveni.

Nu a mai fost cazul si titlul de la Shanghai i-a revenit lui John Higgins la capatul unei zile momorabile.



Higgins, campion la Shanghai Masters dupa o revenire formidabila in fata lui Trump