Snooker

Drama si suspans maxim in ultimul sfert de finala la Campionatul Regatului Unit

Doi jucatori mai putin mai putin obisnuiti cu aerul tare al fazelor superioare la marile competitii, David Grace si Martin Gould, au oferit vineri seara un final de frame decisiv care a tinut cu sufletul la gura intreaga asistenta din Barbican Centre si din fata micilor ecrane.

Martin Gould, numarul 24 mondial, a dominat prima parte a meciului si s-a distantat la un 5-1 care parea de ajuns pentru a-l trimite acasa pe David Grace, revelatia Campionatului Regatului Unit din acest an.

Un break de 50 de puncte l-a pastrat pe al 80-lea jucator al lumii in meci, dar Grace a jucat de parca ar fi fost in club la antrenament si a reusit in cele din urma sa trimita meciul in frame-ul decisiv.

La 5-5 englezul originar din Leeds si-a incheiat prima vizita la masa cu un break de 25 de puncte, dupa care la ultima bila rosie ramasa de jucat avea un avans de 31 de puncte avans.

Gould a reusit un snooker bun, pe care Grace l-a ratat si a dus bila alba in spatele bilei maro fiind obligat sa joace din acea pozitie la ultima rosie de pe masa aflata intr-un snooker si mai complicat.

Vizibil frustrat dupa ce a ratat in cateva randuri de putin intalnirea cu bila rosie, Grace a fost in cele din urma trimis in fotoliu de arbitrul Teri Camileri, cel care a decis sa anunte in cele din urma doar fault fara ratare.

Gould a fost obligat sa joace din pozitia ramasa si a ratat lovitura la buzunarul superior stang, dar l-a lasat pe Grace intr-un alt snooker. Acesta a iesit din prima, insa Gould avea prima sansa la victorie in acel moment cu toata masa de bile colorate la dispozitie.

Oboseala si presiunea l-au coplesit pe Gould, iar acesta a ales sa joace bila neagra la buzunarul de mijloc din partea stanga in detrimentul unei lovituri la bila albastra in buzunarul galben si s-a dovedit a fi ultima prezenta a sa la masa in aceasta editie a turneului.

Bila neagra ratata l-a readus pe Grace la masa si acesta a trimis in buzunare toate bilele ramase pana la roz inclusiv obtinand calificarea pentru prima data in cariera in semifinalele unui turneu de puncte.

"Sunt in stare de soc", au fost primele cuvinte ale lui David Grace la conferinta care a urmat meciului cu Gould.

Grace il va intalni sambata de la ora 16:00 in prima semifinala pe chinezul Liang Wenbo, cel care a trecut de asemenea in joc decisiv de conationalul sau Marco Fu.

De la 21:00 se va disputa asa numita finala din semifinale intre Mark Selby si Neil Robertson. Australianul a trecut in joc decisiv de scotianul John Higgins, in timp ce Selby l-a surclasat pe Matthew Selt, cu 6-1.

Grace este cel mai slab clasat semifinalist la Campionatul Regatului Unit de la McManus in 1990.

Nu mai putin de 9 break-uri de peste 100 de puncte au fost realizate, vineri, in ziua sferturilor de finala, iar per totalul turneului s-a ajuns la fix 100 de break-uri de peste o suta de puncte. Neil Robertson este lider cu sapte astfel de reusite.

foto: twitter.com/ProSnookerBlog



Drama si suspans maxim in ultimul sfert de finala la Campionatul Regatului Unit