Snooker

Ai gresit buzunarul, baiatul meu. Varianta comentariului de snooker de la Pro X

Un turneu de altfel foarte bine organizat si care s-a bucurat de o popularitate ridicata in conditiile absentei lui Ronnie O’Sullivan, demonstrand ca snookerul inseamna mai mult decat marele campion englez, a fost pus in umbra de comentariile mai multe decat diletante ale celor de la Pro X, postul care a transmis competitia din sesiunea de seara a sferturilor de finala.

Pentru a ne pastra in zona veridicului si a ramane cat se poate de realisti, snookerul a patruns in casele si apoi in inimile romanilor prin intermediul postului Eurosport. Fara transmisiile canalului paneuropean si mai ales fara comentariile celor doi indragiti crainici tv Marius Ancuta si Daniel Bontea, doua legende vii ale comentariului snookeristic autohton, cel mai probabil ramaneam in zona evului mediu in care chiar si azi multi confunda snookerul cu biliardul, dar aceasta este deja o alta discutie.

Intamplarea a facut, sau poate nu chiar intamplarea bat-o norocul, ca prima editie a Romanian Snooker Masters sa fie transmisa de postul Pro X. Pentru cei mai putin la curent cu modificarile din grila, este vorba de fostul canal cu nume de site sport.ro

O curiozitate pentru multi dintre pasionatii de snooker sa-si vada sportul preferat pe frecventele unui post care, atunci cand nu sta la discutii cu personaje precum Gigi Becali si altii din fotbalul romanesc, isi umple emisia cu seriale de actiune sau chiar desene animate.

Si nu ca ar fi fost asta o problema daca pe langa transmisia de inalta definitie (HD) s-ar fi preocupat cei de la Pro X si de gasirea unor comentatori pe masura preciziei si elegantei unui sport precum snooker. Iar aici chiar nu ar fi avut nimeni pretentia sa-i vada pe comentatori la costum si papion, dar cateva elemente de la baza jocului de snooker cu siguranta ar fi putut fi deprinse.

Redam mai jos cateva dintre balbele scapate pe post de comentatorii Pro X precum bilele albe in fault la masa de joc alaturi de comentariile noastre.

John Higgins bate cu mana in masa, semn clar de nervozitate” - exprimare care tradeaza o lipsa crasa de cultura snookeristica. Bataia cu mana, degetul sau chiar tacul in masa reprezinta dimpotriva un semn de apreciere din partea jucatorului in cauza pentru o lovitura reusita de oponentul sau.

Snookerul poate fi considerat de unii un sport alaturi de darts” - din moment ce Familia Simpson imparte grila cu Gigi Becali, de ce sa nu fie si snookerul pana la urma un sport?!

Bingham se afla in pozitie de break” - comentatorul a incurcat din nestiinta borcanele, in snooker existand mai multe pozitii, in doua picioare, intr-un picior, cu un picior pe masa, pozitie cu sprijinul, cu prelungitorul, dar in niciun caz vreo pozitie de break.

Fault de patru puncte pentru Bingham la bila albastra” - faultul de patru puncte se acorda in snooker pentru situatiile in care bila alba intra in buzunar dupa ce jucatorul a executat lovitura la o bila rosie sau de punctaj inferior (galben 2 puncte, verde 3 puncte, maro 4 puncte), pentru ca de la bila albastra (5 puncte) si pana la neagra (7 puncte) faulturile sa fie penalizate cu valoarea bilei respective.

Kyren Wilson, tanarul snookerului mondial” - o prezentare cel putin nefericita din moment ce Wilson nu mai e chiar un pusti de 15 ani. A ajuns si el la o varsta respectabila, 26 ani.

Masa este destul de desfasurata. Day cauta un buzunar si l-a gasit, dar era fermoarul tras” - un comentariu care ne scuteste de orice...comentariu.

Punctele vor fi depuse in contul sau” - merge si nu prea exprimarea. Cu putina imaginatie ar fi putut suna o idee mai bine pentru pretentiile unui canal cu Pro in fata.

Daca vi se par prea scumpe biletele pentru finala, puteti urmari meciul la Pro X” - aici ii contrazicem pe comentatori. Am intalnit oameni care au decis sa aleaga varianta meciului vazut la fata locului exasperati de calitatea comentariului de la tv, ceea ce e un mare plus pentru Pro X. A reusit sa trimita mai multi oameni la Circul Metropolitan!

Wilson urmareste cu admiratie din scauna victoria lui Day in acest frame” - asa se intampla cand comentezi snooker dupa local kombat, te astepti ca intre cei doi sa fie o rivalitate sfasietoare.

Break de 100 reusit de Day. Pana la urma a fost doar break de 91 de puncte” - in realitate se intamplasa ca pentru cel care comenta punctele la total sa fie tot una cu break-ul. Ceva desprins din categoria “cum l-ati angajat?”.

Wilson va juca practic cu cutitul la gat daca nu castiga acest frame” - o exprimare care tradeaza lunga traditie a stirilor de la ora 5 in trustul Pro.

Bila roz curge agonizant, loveste peretii buzunarului de 2-3 ori” - dupa ce ai privit o viata intreaga la fotbal, e normal sa ramai cu ceva din sportul rege, cu diferenta ca pe nicaieri n-am vazut pana acum vreo minge roz.

Turneul de la Bucuresti este unul semnificativ, e un turneu de puncte” - fault si ratare, baieti. Ati gresit buzunarul grav si in cazul asta. Turneul Romanian Snooker Masters este unul invitational care face parte din calendarul World Snooker, dar nu este unul de puncte, ci unul “non-ranking”. Adica, mai pe romaneste, se joaca intr-adevar pe bani, dar nu conteaza in clasamentul mondial.

Wilson isi pregateste plecarea, am vazut ca se stergea pe maini” - ce-ar mai putea fi adaugat?! Poate doar intrebarea, evident retorica, dar voi cand va stergeti, baieti, la gura de atata “cultura” snookeristica?

Si am selectat doar cele mai reprezentative exemple de comentariu chinuitor pentru cunoscatorul jocului de snooker, un sport care, odata in plus, se dovedeste a nu fi chiar pentru oricine. Poate ca la fotbal si politica se pricepe toata lumea, la snooker insa lucrurile sunt putin mai complicate si pianul pe scari se dovedeste cam greu.

Acum, pentru a incheia totusi intr-o nota amicala, relatam o gluma auzita in tribunele Circului Metropolitan in aceasta saptamana pe seama transmisiei Pro X. Un spectator il intreaba pe un altul: "stii ce varsta are Pro TV-ul?". Omul raspunde ca 22 de ani, ceea ce e cat se poate de adevarat. Replica celui care nu mai lasa loc de niciun comentariu: "are un an de emisie si restul de reclame".



Ai gresit buzunarul, baiatul meu. Varianta comentariului de snooker de la Pro X