Cupa Mondiala de Rugby 2011

Video: Cele mai bune cinci raspunsuri la Haka neo-zeelandeza

Dansul cu origini maori practic de rugbystii neo-zeelandezi inaintea tuturor confruntarilor internationale seamana panica de cele mai multe ori in randul adversarului. In cinci ocazii insa nu a fost cazul de asa ceva, oponentii All Blacks gasind raspunsuri pe masura ritualului executat de neo-zeelandezi.
Primul haka a fost contestat de irlandezi la Dublin in 1989



A urmat meciul dintre Anglia si Noua Zeelanda gazduit in 1997 de Old Trafford. Englezii au avut la vremea respectiva un raspuns pe masura haka, englezul Lockerill provocandu-l pana la incaierare pe neo-zeelandezul Norm Hewitt.



La Cupa Mondiala din 2003, All Blacks au incercat sa-i intimideze pe jucatorii din Tonga, insa acestia au raspuns la haka cu propria lor varianta de haka numita sipi tau. Pe teren insa neo-zeelandezii au facut legea, impunandu-se cu 91-7.



Pana la raspunsul oferit in finala Cupei Mondiale din acest an, francezii i-au mai infruntat pe All Blacks in 2007 intr-un sfert de finala programat la Cardiff. Cocosii i-au privit in ochi pe adversarii lor la linia de la centrul terenului. Franta a eliminat atunci Noua Zeelanda si a urcat in semifinalele Cupei Mondiale.



De o atitudine si mai admirabila au dat dovada jucatorii galezi pe Millenium din Cardiff, in 2008, cand, dupa ce au asistat la linia de 40 de metri la haka neo-zeelandez, au refuzat sa se retraga primii din fata adversarilor. In zadar a incercat arbitrul intalnirii sa-i induplece pe galezi.



Video: Cele mai bune cinci raspunsuri la Haka neo-zeelandeza