Cupa Mondiala de Rugby 2007

Franta a intrat in istorie

Selectionata de rugby a Frantei a produs marea surpriza a Cupei Mondiale din acest an eliminand in sferturile de finala marea favorita, Noua Zeelanda, cu 20-18.

Francezii au intrat deja in istorie, desi s-au calificat abia in semifinale, Franta fiind prima echipa din istoria Cupei Mondiale care reuseste sa elimine Noua Zeelanda in sferturi, All Blacks fiind la prima ratare a semifinalelor in sase editii.

Intrati in meci cu sansa a doua, cu o istorie recenta dezastruoasa in meciurile directe si cu un pachet de inaintare mult inferior ca forta, francezii au evoluat excelent tactic si si-au apropriat in final victoria.

Franta a fost insa ajutata si de arbitru, englezul Wayne Barnes, care a trecut cu vederea o pasa inainte a francezilor la eseul victorios reusit de Yannick Jauzion.

Fara Doug Howlett, cel mai bun marcator de eseuri din istoria Noii Zeelande, dar si cu un Daniel Carter in zi modesta, Noua Zeelanda a intrat in jocul tactic al Frantei si a cedat in cele din urma desi a avut 13-0 pana spre finalul primei reprize.

All Blacks au inceput in forta si au marcat un eseu prin Luke McAllister, incercare completata in prima parte de trei lovituri de pedeapsa ale lui Daniel Carter, in timp ce Franta a sutat foarte multe baloane si a ratat doua lovituri de pedeapsa si o incercare de drop.

In ultima faza a primei reprize, Beauxis a transformat o lovitura de pedeapsa, iar rezultatul primei reprize a fost 13-3 pentru Noua Zeelanda.

In partea a doua am inregistrat o revenire de senzatie a francezilor, sustinuti frenetic de o multime de fani desi meciul s-a jucat la Cardiff, in timp ce Noua Zeelanda a intrat in jocul adversarei si nu a mai reusit sa puncteze decat dintr-un eseu semnat Rodney Sooialo.

Franta a recuperat incet dar sigur prin Beauxis, lovitura de pedeapsa, Dusautoir, eseu, si din nou, Beauxis, transformare, reusind sa egaleze la 13 in minutul 55, si pe fondul unei eliminari temporare a lui McAllister de la All Blacks.

Noua Zeelanda a preluat din nou conducerea in minutul 63 prin Sooialo, eseu netransformat de McAllister, in timp ce Franta a egalat din nou prin Jauzion in minutul 69, eseul prefatat de o pasa inainte a lui Traille la Michalak, faza nesemnalizata de arbitrul Barnes, si Elissalde a transformat, aducand practic victoria Frantei cu 20-18.

All Blacks au fortat pe pachetul de inaintare in final, au avut avantaj pentru o lovitura de pedeapsa care transformata le-ar fi adus victoria, insa nu au stiut sa profite si au incercat un drop ratat lamentabil dintr-o pozitie extrem de dificila.

Franta a invins Noua Zeelanda cu 20-18 devenind prima echipa care elimina All Blacks in sferturile de finala la o Cupa Mondiala, francezii incheind admirabil o zi mare pentru Emisfera Nordica dupa ce si Anglia a eliminat Australia dupa un meci de mare lupta.

Franta si Anglia se vor intalni in prima semifinala a Cupei Mondiale de rugby, sambata, 13 octombrie, de la ora 22.00, pe Stade de France, in timp ce duminica, in ultimele doua sferturi de finala, Africa de Sud joaca cu Fiji, iar Argentina intalneste Scotia.

Franta: 15 Damien Traille, 14 Vincent Clerc, 13 David Marty, 12 Yannick Jauzion, 11 Cedric Heymans, 10 Lionel Beauxis, 9 Jean-Baptiste Elissalde, 8 Julien Bonnaire, 7 Thierry Dusautoir, 6 Serge Betsen, 5 Jerome Thion, 4 Fabien Pelous, 3 Pieter de Villiers, 2 Raphael Ibañez (captain), 1 Olivier Milloud.
Rezerve: 16 Dimitri Szarzewski, 17 Jean-Baptiste Poux, 18 Sebastien Chabal, 19 Imañol Harinordoquy, 20 Frederic Michalak, 21 Christophe Dominici, 22 Clement Poitrenaud.

Noua Zeelanda: 15 Leon MacDonald, 14 Joe Rokocoko, 13 Mils Muliaina, 12 Luke McAlister, 11 Sitiveni Sivivatu, 10 Dan Carter, 9 Byron Kelleher, 8 Rodney So'oialo, 7 Richie McCaw (captain), 6 Jerry Collins, 5 Ali Williams, 4 Keith Robinson, 3 Carl Hayman, 2 Anton Oliver, 1 Tony Woodcock.
Rezerve: 16 Keven Mealamu, 17 Neemia Tialata, 18 Chris Jack, 19 Chris Masoe, 20 Brendon Leonard, 21 Nick Evans, 22 Isaia Toeava.

Amos News


Franta a intrat in istorie