Cupa Mondiala de Rugby 2007

Africa de Sud in finala Cupei Mondiale

Echipa Africii de Sud a invins fara drept de apel Argentina in a doua semifinala a Cupei Mondiale, cu 37-13 (24-6), calificandu-se pentru finala mare a competitiei unde va da piept cu Anglia, campioana mondiala en-titre, reeditand meciul direct din grupe, castigat de Springboks cu 36-0!

Pentru a doua oara in istoria Cupei Mondiale Africa de Sud se va afla in ultimul act, la precedenta prezenta, in 1995, echipa din emisfera sudica adjudecandu-si trofeul Webb Ellis. Avand in fata o echipe a Argentinei recunoscuta pentru puternicul joc de inaintare, sud-africanii s-au aparat grupat inca din debutul meciului, invitandu-si adversarii la ofensiva.

Pumele nu au asteptat prea mult invitatia si s-au avantat in atac cu un joc deschis pe trei sferturi, atipic pentru ce aratasera pana acum la aceasta editie a Cupei Mondiale. Pe fondul ofensivei sud-americanilor, Fourie du Preez a interceptat la limita propriului 22 o pasa gresita a lui Felipe Contepomi si nu s-a mai oprit cu balonul decat in terenul de tinta argentinian. Percy Montgomery a transformat cu siguranta si Africa de Sud se instala confortabil la conducerea jocului inca din minutul 8.

Felipe Contepomi (15) si Percy Montgomery (17) au transformat fiecare cate o lovitura de pedeapsa, pentru ca extraordinara aripa Brian Habana sa reuseasca in minutul 32 o faza de toata frumusetea. Plecat pe extrema intr-o actiune solitara, Habana si-a trimis un balon de urmarire, a patruns printre doi argentinieni, reusind sa culce balonul in terenul de tinta advers. Sud-africanii au continuat sa faca un joc de asteptare a greselii adversarului si aceasta s-a produs din nou in ultimul minut al primei parti.

Pumele au scos balonul dintr-o gramada ordonata, incercand sa deschida jocul pe trei sferturi, numai ca Springboks au interceptat la centrul terenului si Danie Rossouw a stabilit scorul pauzei, 24-6 in favoarea Africii de Sud.

In partea secunda argentinienii au iesit foarte motivati de la cabine si Manuel Contepomi a reusit singurul eseu al Argentinei in aceasta partida, transformat de fratele sau Felipe. Cu o experienta mai mare la nivel inalt, Africa de Sud a conservat bine rezultatul, tinand cu inteligenta jocul departe de propriul 22. Percy Montgomery a mai transformat o noua lovitura de pedeapsa (71), pentru ca Brian Habana sa-si treaca in cont dubla in minutul 76, la o noua scapare a defensivei argentiniene.

In final nervii au cedat de ambele parti, Juan Smith (Africa de Sud) si Felipe Contepomi (Argentina) fiind eliminati cu cartonas galben.

Argentina ramane si dupa acest meci fara victorie in fata Africii de Sud, in timp ce Springboks se califica pentru a doua oara in istorie in finala Cupei Mondiale, unde asteapta deja Anglia. In finala mica se vor intalni Franta si Argentina, intr-o reeditare a meciului de deschidere.

Africa de Sud: 15 Percy Montgomery, 14 JP Pietersen, 13 Jaque Fourie, 12 Francois Steyn, 11 Bryan Habana, 10 Butch James, 9 Fourie du Preez, 8 Danie Rossouw, 7 Juan Smith, 6 Schalk Burger, 5 Victor Matfield, 4 Bakkies Botha, 3 CJ van der Linde, 2 John Smit (cap.), 1 Os du Randt.
Rezerve: 16 Bismarck du Plessis/Gary Botha, 17 Jannie du Plessis, 18 Johann Muller, 19 Bob Skinstad, 20 Ruan Pienaar, 21 Andre Pretorius, 22 Wynand Olivier.

Argentina: 15 Ignacio Corleto, 14 Lucas Borges, 13 Manuel Contepomi, 12 Felipe Contepomi, 11 Horacio Agulla, 10 Juan Martin Hernandez, 9 Agustin Pichot (cap.), 8 Gonzalo Longo, 7 Juan Martin Fernandez Lobbe, 6 Lucas Ostiglia, 5 Patricio Albacete, 4 Carlos Ignacio Fernandez Lobbe, 3 Juan Martin Scelzo, 2 Mario Ledesma, 1 Rodrigo Roncero.
Rezerve: 16 Alberto Vernet Basualdo, 17 Omar Hasan, 18 Rimas Alvarez Kairelis, 19 Juan Manuel Leguizamon, 20 Nicolas Fernandez Miranda, 21 Federico Todeschini, 22 Gonzalo Tiesi.

Arbitru: Steve Walsh (Noua Zeelanda)

Onlinesport: Dumitru Stircu



Africa de Sud in finala Cupei Mondiale