Alte Sporturi

Queen’s Gambit, filmul care a facut din sah un sport la mare cautare

Sursă foto: twitter.com/

Mini seria produsa de Netflix a ajuns intr-un timp record una dintre cele mai indragite si vizionate pelicule produse in 2020.

Impartit in sapte episoade care totalizeaza aproape 400 de minute, Queen’s Gambit aduce in prim plan pasiunea extrema pentru sah a unei tinere din SUA anilor 1960.

Aceasta ajunge sa domine la modul autoritar prin invatare asidua si o doza insemnata de inteligenta nativa un sport apartinand la vremea respectiva eminamente barbatilor.

Pe site-ul de specialitate IMDB serialul are o nota de 8.8, ceea ce arata popularitatea de care se bucura in randul cinefililor.

Prima senzatie pe care o ai ca privitor dupa ce vezi Queen’s Gambit este sa pui mana imediat si sa joci un sah, pe tabla sau in mediul online, pentru a trai din senzatiile oferite in film.

Garry Kasparov, consultant in productie

“Cred ca sahul este acum la mare cautare in America si peste tot in lume.

“Mai cred ca aceasta serie va face o treaba minunata in promovarea sahului si ma astept la o explozie, in sensul ca ajuta la stergerea acelei imagini prin care jucatorul de sah era un fel de tocilar. Dimpotriva, vedem cum Beth Harmon (n.a. - personajul principal din Queen’s Gambit) isi depaseste prin sah slabiciunile si dependentele. Astfel, sahul o ajuta sa atinga noi culmi si cred ca asta ii va incuraja pe mult mai multi parinti sa se uite la sah intr-un mod mai favorabil si sa-si indemne copiii in aceasta directie, in special fetele”, a declarat Kasparov la emisiunea Christiane Amanpour de la CNN.

Filmul produs de reteaua Netflix, disponibila si publicului din Romania, a dus la o crestere uriasa a cautarilor pe eBay dupa cuvintele cheie “seturi de sah”.

Potrivit celor de la Federatia Internationala de Sah (FIDE) in primele zece zile dupa lansarea la 23 octombrie a filmului Queen’S Gambit cautarile pe celebrul site de cumparaturi online au crescut cu 273%, ceea ce inseamna o cautare la fiecare sase secunde.

Cu toate acestea, cei de la FIDE raman mai degraba rezervati in a prognoza un impact al filmului asupra cresterii numarului de jucatori in viitorul apropiat.

Potrivit FIDE, la inceputul anului la nivel mondial aveau loc pana la 11 milioane de jocuri de sah in mediul online in fiecare zi.

Dupa aparitia pandemiei de coronavirus si ca urmare a impunerii carantinei aceasta cifra a crescut la 17 milioane de meciuri online pe zi.

Platformele care gazduiesc jocuri online de sah au inregistrat o crestere cu pana la 40% a numarului de utilizatori noi.

Prima femeie mare maestru

Judith Polgar, acum in varsta de 44 ani, este considerata cea mai mare jucatoare de sah din toate timpurile, fiind cel mai tanar jucator ajuns mare maestru pe cand avea 15 ani si patru luni prin doborarea recordului stabilit de americanul Bobby Fischer.

Aceasta considera ca filmul scos de Netflix poate ajuta la raspandirea jocului, dar nu va fi suficient pentru o extindere dinamica.

“Cred ca poate creste covarsitor promovarea in randul fetelor si sper ca mai multe fete nu doar sa inceapa sa joace, ci sa si continue pentru a-si atinge potentialul maxim”, spune Polgar.

Magnus Carlsen, mai degraba reticent

Campionul mondial din Norvegia a urmarit si el Queen’s Gambit si spune ca i s-a parut o experienta placuta.

“As spune ca este un film de nota 5 din 6. I-as fi acordat nota maxima, dar gasesc ca per total este putin nerealist. Nu vad cum ai putea ajunge unul dintre cei mai buni jucatori in doar cativa ani dupa ce ai stat sase ani intr-un orfelinat fara sa fi jucat nici macar un turneu”, a declarat Carlsen pentru site-ul chess24.com

“E o poveste buna, insa o gasesc putin cam nerealista. Dar in general a fost extrem de placut de urmarit”, a mai spus acesta.

Carlsen si-a lansat propriul King’s Gambit, o serie de turnee sub titulatura Champions Chess Tour, cu premii totale in valoare ed 1.5 milioane de dolari.

La prima etapa, Skilling Open, participa 16 jucatori, printre acestia si regele sahului rapid, Hikaru Nakamura si noua senzatie din Iran Alireza Firouzja (17 ani). Pe cand avea 12 ani a castigat Campionatul National din Iran si doi ani mai tarziu devenea mare maestru.

Queen’ Gambit ocupa locul 4 in topul celor mai vizualizate titluri difuzate de platforma Netflix in randul publicului din Romania.



Queen’s Gambit, filmul care a facut din sah un sport la mare cautare