Handbal

Victorie pentru Romania in primul meci din calificarile pentru Campionatul Mondial din 2023

Nationala masculina a Romaniei a invins Israel, la Cluj-Napoca, cu 33-30 (18-18) in prima dintre cele doua partide programate in grupa preliminara.

Un meci complicat pentru echipa pregatita de Xavier Pascual, echipa Israelului punandu-ne probleme o repriza si jumatate.

Finalul a apartinut tricolorilor si la final am putut rasufla usurati. In proportie mare suntem calificati in faza urmatoare a calificarilor, meciul cu Moldova fiind privit ca o simpla formalitate.

Romania a condus cu 8-5 in minutul 13, dupa ce Israel avusese 2-0 pe tabela in debutul partidei.

In a doua parte a primei reprize oaspetii au echilibrat disputa si au revenit la conducere, 13-11.

Finalul reprizei s-a jucat in echilibru, ambele echipe trecand la limita in avantaj.

Buzle a marcat golul de 18-18, acesta fiind si scorul pauzei. O repriza incheiata de Romania in inferioritate numerica, dupa ce Rotaru a fost eliminat pentru fault tehnic.

Aceasta a fost de altfel si singura eliminare din tabara tricolora in prima repriza.

Romania n-a avut nicio aruncare de la 7 metri de-a lungul primelor 30 de minute de joc efectiv.

Partea secunda a inceput sub semnul echilibrului, dar am reusit sa ne desprindem la doua goluri, 25-23, in minutul 40, moment in care antrenorul adversarei a luat timeout.

La jumatatea reprizei Romania a ajuns la 27-24 si ratat prin Constantina la o faza de unu contra unu pe semicerc.

Am recuperat mingea in aparare, dar din nou n-am reusit sa ducem contraatacul pana la capat. Cumpanici n-a prins poarta din pozitie favorabila.

In cele din urma Cumpanici a gasit poarta si ne-a dus la 28-24 (min.48), cea mai mare diferenta de scor din meciul gazduit de Sala “Horia Demian” din Cluj-Napoca.

Israel l-a pierdut pe interul stanga Adir Cohen, dupa ce acesta a incasat a treia eliminare de doua minute si a primit cartonasul rosu.

A urmat un timeout la solicitarea lui Xavier Pascual, selectionerul spaniol al nationalei Romaniei, insa nu ne-a ajutat cu nimic.

Israel a marcat doua goluri la rand dupa reluare si, cu zece minute inaintea finalului, mai pastram un singur gol avantaj (28-27).

Iancu, aparatorul buturilor noastre, ne-a tinut in avantaj, dar finalul era departe de a fi unul lipsit de griji. Acesta aparat o aruncare de la 7 metri, dupa care a blocat cu o mana contraatacul lui Mosindi.

Cu patru minute inaintea finalului, la 30-28, am recuperat o minge in aparare si puteam inchide meciul pe contraatac. Thalmaier a trimis in transversala si apoi Israel ne-a dat gol usor prin Levi.

Pana la urma linistea a fost adusa de portarul Ionut Iancu, acesta marcat din poarta in poarta pentru 32-29, cu doua minute ramase pana la final.

Romania a invins in cele din urma, cu 33-30, iar Iancu a fost desemnat jucatorul meciului.

Marcatori

Romania – Grigoras (8 goluri), Thalmaier (6), Simicu (5).

Israel – Lumbroso (9), Sarfati (5).



Victorie pentru Romania in primul meci din calificarile pentru Campionatul Mondial din 2023