Handbal

Vestergaard vrea sa castige Liga Campionilor cu Oltchim

Antrenorul echipei de handbal feminin Oltchim Râmnicu Vâlcea, danezul Jakob Vestergaard, a acordat, marti, un interviu agentiei MEDIAFAX, în care a vorbit despre cele trei luni petrecute în România, pregatirile pentru Liga Campionilor, dar si asteptarile sale de la cea mai importanta competitie.

Antrenorul danez are 37 de ani, vârsta pe care a împlinit-o în 3 ianuarie, dar la care are deja în palmares doua trofee ale Ligii Campionilor, cucerite cu Viborg HK, în 2009 si 2010. În 2010 a disputat finala, chiar cu Oltchim, echipa pe care o conduce de trei luni. Este un tip deschis, punctual, politicos, obisnuit cu rigorile presei de ani de zile, chiar ceremonios când se pune problema unui interviu. În drum spre Brasov, unde Oltchim va juca miercuri, cu Corona, a vorbit pentru MEDIAFAX despre experienta sa în România în ultimele trei luni, dar si asteptarile de la acest sezon.

Reporter: S-au împlinit deja trei luni de la sosirea în România. Cum ai caracteriza experienta ta de pâna acum?

Jakob Vestergaard: Înaintea sosirii eram entuziasmat, ma gândeam ca e o ocazie excelenta sa cunosc o alta societate, geografia tarii, alti oameni, alte mâncaruri, obiceiuri etc. Din pacate, nu am avut timp de asa ceva. A fost si este o experienta extraordinara, dar din pacate nu am avut timp sa vad si sa cunosc prea multe în afara muncii la club. Clubul este foarte profesionist, foarte bine organizat, iar munca noastra, cu câte doua antrenamente pe zi si eforturi de a cunoaste cât mai bine o noua Liga Nationala, nu mi-a lasat timp pentru altceva. Mi-am facut noi prieteni doar în cadrul clubului.

Reporter: Cât de multumit esti de pregatirea de pâna acum si de primele rezultate din meciurile oficiale?

Jakob Vestergaard: Sunt foarte multumit de pregatire si de meciuri. Sigur ca nu suntem la nivel maxim, pentru ca pregatirea pentru înalta performanta nu înseamna sa atingem acel nivel acum. Mai avem de lucru, de progresat, am schimbat niste lucruri în aparare, pentru ca un meci îl poti câstiga cu atacul, dar un obiectiv major doar cu o aparare agresiva si puternica.

Reporter: Este o saptamâna de foc, cea dinaintea debutului în Liga Campionilor. Cum va arata aceasta saptamâna la Oltchim?

Jakob Vestergaard: Luam meciurile pas cu pas. Miercuri jucam la Brasov, iar apoi vine primul meci din Liga Campionilor. Nu se compara, sunt adversare total diferite. Vom juca meciul, iar apoi vom continua pregatirea pentru partida cu Hypo Viena. Ce pot spune este ca antrenamentele din aceasta saptamâna vor fi mai mult tactice. Astazi am avut primul antrenament cu toate fetele, dupa revenirile de la echipele nationale. Sunt în forma buna, nerabdatoare, asteapta si ele debutul. Ne-am pregatit atât de mult pentru acest moment, debutul în Liga Campionilor, iar acum e atât de aproape, mai avem doar câteva zile si trebuie sa punem la punct toate detaliile.

Reporter: Specialistii în handbal din Europa dau Oltchim prima favorita la câstigarea Ligii Campionilor, iar casele de pariuri pe Gyor. Care e parerea ta?

Jakob Vestergaard: Gyor are cam aceeasi echipa, joaca de atât de mult timp împreuna, iar anul trecut a fost în finala. Pe de alta parte, noi avem o echipa foarte puternica si ne dorim enorm sa câstigam trofeul. Le dau dreptate si specialistilor în handbal si caselor de pariuri, poate vom juca finala cu Gyor. Dar Liga Campionilor nu înseamna doar aceste predictii sau planuri. Înseamna o munca enorma si o dorinta la fel de mare de victorie. Eu, personal, de-asta am venit aici: ca sa câstig! Si asta doresc sa le insuflu si fetelor. Liga Campionilor este foarte deschisa, va fi o editie puternica si nu doar noi si Gyor suntem printre favorite. Cred ca si Larvik si Krim trebuie luate în considerare. Este greu sa am concluzii acum, dupa doar trei luni. Cred ca e nevoie sa treaca macar 6 luni pentru a putea vorbi despre favoritele Ligii Campionilor si ce echipe vor juca finala. Cert este ca am încredere si luptam pentru ca noi sa fim una dintre acelea.

Reporter: Cum ti se pare grupa din care face parte Oltchim, alaturi de Hypo Viena, Randers HK si Buxtehuder SV?

Jakob Vestergaard: Este una dintre cele mai puternice. Adversarele sunt tari si va fi greu de jucat împotriva lor, mai ales în deplasare. Sigur ca îmi doresc si cred ca ne vom califica mai departe, dar cred ca toate cele patru echipe au sanse.

Reporter: Lumea handbalului asteapta cu emotii revenirea Cristinei Neagu. Care este situatia ei în prezent?

Jakob Vestergaard: Depinde totul de cum va reactiona în aceasta perioada. Acum ne îndreptam spre Brasov, Cristina e cu noi, mâine va fi pe banca, dar nu poate garanta nimeni ca va juca, mâine sau în primul meci din Liga Campionilor. Nu pot spune asa ceva cu siguranta. Face doi pasi înainte si unul înapoi, de aceea nu trebuie graba. Se simte bine, vom vedea în aceasta saptamâna sau poate urmatoarea. E atât de aproape, tocmai de aceea nu trebuie sa ne grabim.

Reporter: S-a schimbat perceptia ta asupra handbalului românesc, dupa ce ai preluat Oltchim?

Jakob Vestergaard: Da, clar. Sunt surprins si impresionat de Liga Nationala din România. Sunt echipe foarte bune, cu jucatoare foarte bune, iar cel mai bun exemplu este nationala României, care a jucat cu doua loturi saptamâna trecuta. Cred ca federatia s-a orientat foarte bine aducând atâtea jucatoare în pregatire. Liga Nationala este si ea foarte puternica, în opinia mea, este una dintre cele mai puternice din lume în acest moment. Sunt impresionat si de organizare, de perceptia tuturor asupra handbalului si concentrarea, într-o perioada în care vedem cu totii ca sunt destule probleme în handbalul european.

Reporter: În ultimii ani, Liga Nationala a fost "împartita" în lupta pentru titlu între Oltchim si restul lumii. E bine, e rau, pentru o competitie nationala?

Jakob Vestergaard: Ce pot spune este ca, în acest sezon, daca Oltchim si-a propus sa câstige Liga Campionilor, trebuie sa fie nu doar cea mai buna, ci mult mai buna decât toate celelalte echipe din România. Sigur ca e o liga puternica, iar echipe precum cele din Cluj, Braila, Brasov si nu doar, ne vor pune multe probleme. Dar, repet, daca vrem sa câstigam Liga Campionilor, trebuie sa fim cu mult mai buni fata de adversarele din tara.

Reporter: Oltchim a trecut si înca mai trece prin dificultati financiare, ivite dupa sosirea ta la club. Cum au afectat acestea echipa?

Jakob Vestergaard: Eu am încercat tot timpul si le-am insuflat si fetelor sa ne ocupam de ce avem noi de facut, adica de handbal. Nu pot sa vorbesc eu de probleme financiare, eu sunt antrenorul si vorbesc despre handbal. Dar am avut tot timpul încredere, si eu, si fetele, ca cei de la club vor rezolva situatia. Nu ne-am pierdut încrederea si putem contribui cu munca multa si rezultate bune.

Reporter: Mai sunt doar câteva zile pâna la meciul cu Hypo Viena, primul din Liga Campionilor. Care este mesajul tau pentru fani?

Jakob Vestergaard: Sper ca noi, cu sprijinul lor, sa aducem nu doar victorii, ci si trofeul Ligii Campionilor. Sper ca ne vor fi alaturi sa ne îndeplinim visul, care nu e doar al nostru, ci si al lor. Am încredere ca ne vor ajuta. Si, mai vreau sa le spun, ca a fost teribil de greu sa joc ca adversar în atmosfera exceptionala creata de ei, când am venit la Râmnicu Vâlcea, cu Viborg. Eram invidios pe atmosfera. Acum, sunt de cealalta parte a baricadei. Suntem împreuna si, sincer sa fiu, am un pic emotii pentru duminica. Nu prea stiu cum e sa ai parte de o asemenea atmosfera, când fanii sunt de partea echipei tale, nu de a celei adverse.

Campioana României va debuta, duminica, la ora 19.00, în Grupa A a Ligii Campionilor, primul meci fiind cel cu Hypo Viena, întâlnire programata la Râmnicu Vâlcea.



Vestergaard vrea sa castige Liga Campionilor cu Oltchim