Handbal

Se cauta vinovati dupa inca o calificare ratata la Campionatul European. A 12-a la rand!

Romania n-a mai jucat la Campionatul European din anul 1996 si vom continua sa privim la televizor si editia din 2020, a 12-a la rand unde nu ne-am calificat, desi EHF a marit numarul echipelor participante de la 16 la 24.

Romania a pierdut cu Portugalia pe teren propriu in penultimul meci din preliminarii, spulberandu-si putinele si ultimele sanse de calificare. Un 19-24 dupa ce la pauza am condus cu un gol diferenta, 12-11.

Chiar daca in ultimii ani Federatia a incercat varianta unor selectioneri straini cu nume, Xavier Pascual si acum Manuel Montoya, niciunul dintre acestia nu a reusit sa resusciteze o nationala conectata la aparate de ani buni.

De patru ori campioana mondiala in vremuri care pare desprinse din basme, Romania a ajuns in lumea a treia a handbalului european si mondial.

Reactii dupa ratarea calificarii la EURO 2020

"Sunt bucuros pentru echipa, normal ca nu pot fi multumit de rezultat. Avem nevoie de experienta, dar la fel ca atunci cand cauti un job si se cere experienta, daca au ai sansa sa joci, cum poti capata experienta", a spus Manuel Montoya, selectionerul Romaniei, in conferinta de presa dupa infrangerea cu Portugalia.

Intrebat daca va mai ramane la carma echipei nationale si pentru urmatoarea campaniei de calificare, Montoya a oferit un raspuns evaziv.

"Nu depinde de mine daca raman sau nu. Totul tine de Federatie", a spus spaniolul.

La cei 30 ani ai sai, Alexandru Simicu este liderul din teren al nationalei Romaniei si s-a vazut acest lucru prin cele sase goluri marcate, dar nici macar experienta adusa de acesta din campionatul francez nu a reusit sa faca diferenta, handbalul fiind totusi un sport de echipa.

Eliodor Voica: ”Nu sunt aici pe veci”

"Daca nu credeam in calificare nu mai veneam la lot. In prima repriza, prin minutul 17 sau 18, aveam cinci goluri avans si am ratat trei atacuri la rand. Altfel cred ca ar fi decurs meciul daca reuseam sa ne distantam la 7-8 goluri. In repriza a doua ne-au rupt marunt, minut cu minut, si pana la urma au castigat din experienta", a spus Simicu.

"Avem nevoie de un campionat intern mai puternic, pentru ca acum in afara de CSM Bucuresti, Constanta si Dinamo nivelul este unul foarte scazut. De asemenea, echipele romanesti trebuie sa joace cat mai sus in Europa pentru a capata incredere si experienta", a mai spus Simicu.

Mai multi jucatori de la Constanta, Dinamo sau CSM Bucuresti au refuzat convocarile la echipa nationala, astfel ca Montoya a fost nevoit sa incropeasca un lot cu jucatori tineri si foarte tineri de la celelalte echipe de club.

Intrebat pe cati dintre colegii sai de lot national i-a recunoscut luni la reunirea lotului, Simicu nu a stiut sa ofere un raspuns dupa ce s-a gandit cateva zeci de secunde.

"Nu pot sa raspund. Haideti, alta intrebare", a spus acesta. Un raspuns care ofera cheia ratarii acestei calificari.



Se cauta vinovati dupa inca o calificare ratata la Campionatul European. A 12-a la rand!