Handbal

România, calificare fără glorie la Campionatul European după 28 de ani!

Naționala masculină de handbal a României va evolua după 28 de ani la un turneu final de Campionat European.

O calificare pe care tricolorii au obținut-o prin jocul favorabil al rezultatelor din ultima etapa, mai precis datorită victoriei Austriei în meciul cu Insulele Feroe, scor 38-33.

România a fost învinsă de Ucraina, cu 31-26, după ce la pauză tricolorii pregătiți de Xavier Pascual au intrat cu un gol avantaj la vestiare (13-12). Un meci disputat pe teren neutru, în Germania, și care a fost marcat de eliminarea lui Alexandru Tărâță încă din minutul 11, după ce l-a lovit cu mingea în cap pe portarul advers de la 7 metri.

Austria a câștigat grupa a 3-a de calificare cu punctaj maxim (12), în timp ce România a obținut calificarea de pe locul al doilea (4 puncte), la egalitate cu Ucraina și Insulele Feroe.

Doar două victorii au obținut tricolorii în șase meciuri: 25-17 cu Insulele Feroe (acasă) și 34-26 cu Ucraina (acasă). Acesta din urmă rezultat a cântărit decisiv în ecuația calificării la Campionatului European.

România n-a mai evoluat la un Campionat European de la ediția găzduită de Spania, în 1996, când am încheiat pe locul 9 din 12 participante.

De atunci am mai bifat doar două prezențe la Campionatul Mondial.

Ediția din 2024 găzduită de Germania va fi prima cu 32 de echipe la start. Alături de echipa gazdă mai sunt calificate din oficiu Suedia, Spania și Danemarca.



România, calificare fără glorie la Campionatul European după 28 de ani!