Golf

Jon Rahm, al patrulea spaniol din istorie care câștigă Mastersul. Tiger Woods a abandonat și fanii se tem pentru ce e mai rău

Sursă foto: https://twitter.com/TheMasters

Povestea ediției din 2023 a Mastersului de la Augusta National s-a scris cu Jon Rahm pe prima pagină, după o revenire de senzație în ziua finală a primului turneu major din acest an.

În vârstă de 28 de ani, jucătorul spaniol de origine bască a revenit de la patru lovituri în urma americanului Brooks Koepka pentru a îmbrăca la final sacoul verde acordat învingătorului de la Masters.

Rahm, noul lider al clasamentului mondial, a încheiat cele 72 de cupe din spectaculosul traseu din Carolina de Nord, cu 12 lovituri sub par, devansându-i cu patru lovituri pe veteranul Phil Mickelson și Brooks Kopeka.

După Seve Ballesteros, Jose Maria Olazabal și Sergio Garcia vorbim de al patrulea spaniol care triumfă la Masters, unul dintre cele mai mari turnee din istoria golfului mondial profesionist.

La cei 52 de ani ai săi, Mickelson devine cel mai vârsnic jucător care încheie în top cinci la Masters, după o rundă finală de senzație încheiată la 65 (7 sub par), după opt birdies și un singur bogey.

De trei ori campion la Masters (2004, 2006 2010), Mickelson își trece în palmares al doilea loc secund după cel din 2015. Cel supranumit ”The Lefty” (stângaciul) mai are cinci clasări în top trei.

Ziua finală a început cu Brooks Koepka la conducere, omul care a dominat autoritar primele două runde și jumătate din competiție.

Koepka a avut la un moment chiar și patru lovituri avans în fața lui Rahm, dar a început să piardă din consistența jocului pe măsura apropierii deznodământului și, după primele patru cupe din runda finală, se vedea egalat de spaniolul stabilit în Scottsdale, Arizona.

Rahm a preluat în premieră conducerea după a 6-a cupă, unde a salvat in extremis parul, în timp ce Koepka bifa al doilea bogey din runda finală.

Primul bogey pentru Rahm a venit abia la a 9-a, cupa care a marcat jumătatea rundei finale, dar clasamentul nu s-a modificat Koepka pierzând și el o lovitură.

Koepka a dat semne de revenire la ultimele nouă cupe, unde a reușit trei birdies, dar era prea târziu pentru a-l mai ajunge pe Rahm. Spaniolul intrase deja pe modul conservare și nu a riscat mai mult decât a fost cazul pentru a rămâne în frunte.

Pentru Koepka locul doi din acest an reprezintă egalarea celui mai bun rezultat din carieră la Masters, după cel din 2019.

Rahm devine doar al doilea jucător din istoria Mastersului care câștigă turneul după ce a început cu un dublu-bogey la chiar prima din cele 72 de cupe. Primul a fost Sam Snead, în 1952.

Premiul pentru câștigător este de 3.24 milioane de dolari, în timp ce jucătorii de pe locul al doilea au primit fiecare câte 1.59 milioane de dolari.

Tiger Woods, abandon

De cinci ori campion la Masters, Tiger Woods a abandonat turneul din acest an înaintea zilei finalei de duminică. Woods avea de jucat 29 de cupe și se afla la 9 lovituri peste par când a decis să se retragă.

Fanii legendarului jucător american se tem că pentru Woods a fost ultima apariție ca jucător la Augusta National, ținând cont că în timpul rundei de sâmbătă s-a deplasat cu mare dificultate pe traseul îmbibat de apă din cauza ploii torențiale.



Jon Rahm, al patrulea spaniol din istorie care câștigă Mastersul. Tiger Woods a abandonat și fanii se tem pentru ce e mai rău