Alte Sporturi

Finala Campionatului Mondial de Sah: Formatul după care vor juca Magnus Carlsen și Fabiano Caruana

12 meciuri, 12 remize în finala Campionatului Mondial de Șah 2018 dintre Magnus Carlsen și Fabiano Caruana. Meciurile normale s-au epuizat, iar acum se intră în faza partidelor rapide. 

Finala Campionatului Mondial nu a reușit să decidă un câștigător, încă. Scorul este egal, 6-6, după cele 12 partide, peste 600 de mutări și 48 de ore de joc. La un moment dat, Carlsen a mai apărut și cu un ochi vânăt, iar cererile timpurii de remiză au fost acceptate spre mirarea publicului.

Carlsen (27 de ani, lider mondial cu 2.835 de puncte) îl întâlnește pe challenger-ul Fabiano Caruana (26 de ani, locul 2 mondial, 2.832 de puncte). Caruana dorește să devină al doilea campion mondial american la șah, după Bobby Fischer în 1972. Dacă va pierde finala, Carlsen va pierde și locul 1 mondial.

În meciul al 12-lea, Carlsen a jucat cu piesele negre și a produs remiza la mutarea cu numărul 31, acceptată, deși fusese la un moment dat în avantaj, fără să fie capabil să îl fructifice. Mutările din meciul 12 se pot vedea mai jos.

 

 

La egalitate perfectă, după cele 12 partide inițiale vor urma meciurile rapide, în speranța unei departajări.

Faza meciurilor rapide

Vor fi 5 meciuri. Fiecare jucător va avea 25 de minute de gândire, cu o creștere de 10 secunde la fiecare mutare. Carlsen va începe cu piesele albe.

Dacă și la capătul acestor meciuri scorul va fi egal, se va trece la meciurile blitz.

Faza meciurilor blitz

Vor fi 5 serii de meciuri blitz, fiecare serie de câte două partide. Fiecare jucător va avea un timp total de gândire de 5 minute, cu o creștere de 3 secunde la fiecare mutare. 

Jucătorul cu cel mai bun scor în oricare dintre cele 5 serii este considerat câștigător al finalei. Dacă și aici scorul va fi egal, se trece la meciul numit Armageddon.

Armageddon

Ultimul meci posibil. Va fi un singur meci, albul cu un timp de 5 minute de gândire, negrul cu 4 minute. Ambii jucători vor avea  o creștere de 3 secunde la fiecare mutare, după mutarea 61.

Dacă partida se încheie remiză, negru este considerat câștigător și campion mondial. 

Ce spun cifrele

Carlsen și Caruana au jucat 33 de meciuri directe cu durata normală. Carlsen a câștigat 10, Caruana 5, iar 18 au fost remize.

Carlsen domină și meciurile rapide sau blitz, acolo unde remizele au fost mult mai rare. Din totalul celor 23, Carlsen a câștigat 13, Caruana 6, iar doar 4 au fost remize.

De aceea, se poate considera câ norvegianul este favorit în faza partidelor rapide și, eventual, blitz.  Cotele la pariuri pentru finala de șah Carlsen - Caruana îl arată pe norvegian favorit. Cotele pentru remize sunt din nou atractive, chiar dacă până acum au fost 12 remize una după alta.

Cert este că partidele rapide ar putea avea o audiență uriașă, pentru că durează mai puțin și pot fi urmărite din această cauză mai ușor în direct, cu streaming live pe youtube.

Premiul se împarte aproape egal

Șahul, numit și sportul minții pentru dificultatea sa, nu este un sport care învârte mulți bani. 

La capătul acestei finale care se va decide în urma partidelor rapide sau blitz, premiul total în valoare de 1.000.000 de euro net se va împărți 55% pentru campionatul mondial și 45% pentru finalist.

Graficul primelor 12 partide

Siteul fivethirtyeight.com a publicat un grafic interesant despre primele 12 partide ale finalei. Analizate de motorul de șah Stockfish, în grafic se vede meci de meci cine a avut avantajul. Deși fiecare jucător a fost la un moment dat într-o situație mai mică sau mai mare de dominare, toate cele 12 partide s-au încheiat remiză.

Graficul este mai jos.



Finala Campionatului Mondial de Sah: Formatul după care vor juca Magnus Carlsen și Fabiano Caruana