Ciclism

Victorie monumentala pentru Gilbert in Turul Flandrei

Sursă foto: twitter.com

Philippe Gilbert, un belgian de limba franceza imbracat in tricoul de campion national, a triumfat in Turul Flandrei, cea mai importanta cursa de o zi din jumatatea de nord a Belgiei dupa un atac solitar cu 55 km inaintea finalului.

Gilbert s-a plasat mai intai excelent intr-un grup care a atacat pe Muur, celebra catarare de la Geraardsbergen revenita in Turul Flandrei dupa patru ani de absenta, actiunea fiind initiata de echipele Sky si Quick Step cu 92 km inaintea finalului.

Cum nicio alta echipa nu a dorit sa lucreze la trena, cei de la Quick Step au decis sa forteze cu Gilbert varf de lance, iar campionul Belgiei a luat cursa pe cont propriu cand mai erau 55 de kilometri pana la sosirea programata in Oudenarde.

Fostul campion mondial si castigator de Turul Lombardiei sau Liege-Bastogne-Liege a atacat la a doua trecere peste temuta Oude-Kwaremont si a reusit sa construiasca un avans de maxim un minut in fata grupului de urmaritori.

Cursa a explodat pe Taaienberg, cu 36 de borne ramase de acoperit, cand campionul mondial in exercitiu Peter Sagan a accelerat puternic pornind in urmarirea lui Gilbert cu un alt favorit in roata sa, belgianul Greg van Avermaet, un flamand veritabil cotat cu mari sanse la victorie.

La ultima trecere peste Oude-Kwaremont, cu 16 km inaintea finalului, Sagan si Van Avermaet au cazut, si doar ultimul a reusit sa revina in sa cu sanse de a-l mai ajunge din urma pe Gilbert.

In ultimii zece kilometri suspansul a fost maxim, cu Gilbert care mai pastra doar un pumn de 30 de secunde in fata unui grup de trei urmaritori, unde Van Avermaet reprezenta principalul pericol.

Gilbert a strans din dinti si, la cei 36 ani ai, si-a trecut in palmares prima victorie din cariera in Turul Flandrei, a doua cursa monument a sezonului, dupa Milano-San Remo, si de departe cea mai mare cursa pe pavate din peisajul ciclismului belgian.

Van Avermaet a incheiat pe doi, urmat de Niki Terpstra, coechipierul lui Gilbert la Quick Step.

De remarcat ca acest Gilbert, un rutier exploziv in clasicele din Ardeni, da lovitura in Turul Flandrei pe un traseu cu totul diferit de ceea ce vedem in Sageata Valona, Liege-Bastogne-Liege sau Amstel prin absenta pavatelor.

Duminica viitoare avem Paris-Roubaix sau Infernul Nordului, cea mai grea cursa de o zi din lume pe pavatele teribile din nordul Frantei.



Victorie monumentala pentru Gilbert in Turul Flandrei