Ciclism

Un nou traseu pentru Turul Romaniei

Organizatorii Micii Bucle, asa cum mai este cunoscut Turul Romaniei, au anuntat traseul editiei din 2021. La fel ca si in urma cu un an, competitia se va incheia la Bucuresti.

Cursa va avea loc in perioada 31 august - 5 septembrie si va fi una de categoria 1 in calendarul Uniunii Cicliste Internationale (UCI).

Turul Romaniei, cursa ajunsa la editia cu numarul 54, va porni la drum din Timisoara cu un prolog.

Cei aproximativ 120 de rutieri asteptati la start vor traversa apoi Romania de la vest spre est, trecand prin Sibiu si Brasov.

Plutonul va avea de parcurs un traseu de peste 800 km, trecand pe langa cateva dintre cele mai impresionante monumente istorice ale tarii, precum Cetatea Devei, cetatea Sarmizegetusa Regia, castelul Corvinilor, Cetatea Fagarasului, castelul Bran, Cetatea dacica de la Capalna, dar si cateva dintre cele mai renumite biserici fortificate din Transilvania.

Turul Romaniei va debuta si in acest an cu o cursa-prolog in Timisoara, pe data de 31 august, aceasta fiind urmata de 5 etape:

    Etapa 1 (1 septembrie): Timisoara – Lugoj Caransebes – Hateg – Hunedoara – Deva
    Etapa 2 (2 septembrie): Deva – Orastie – Sebes – Poiana Sibiului – Gura Raului – Paltinis
    Etapa 3 (3 septembrie): Sibiu – Agnita – Fagaras – Poiana Marului – Zarnesti – Bran – Brasov
    Etapa 4 (4 septembrie): Brasov- Cheia- Ploiesti – Bucuresti
    Etapa 5 (5 septembrie): circuit in Bucuresti.

Federatia Romana de Ciclism estimeaza un numar de circa 20 de echipe prezente la Turul Romaniei, printre cele care si-au exprimat deja interesul fiind Bardiani CSF Faizanè (Italia), Delko (Franta, echipa din care face parte si Eduard Grosu, campionul Turului Romaniei 2020), Felbermayr – Simplon Wels (Austria) si Wildlife Generation Pro Cycling (SUA, echipa din care face parte si ciclistul roman Serghei Tvetcov).

Despre Turul Romaniei

Turul Romaniei sau „Mica Bucla” este cea mai importanta competitie ciclista din Romania. Prima editie a Turului, castigata de echipa Bulgariei, a avut loc in 1934, pe o distanta de 1026 de kilometri, avand 7 etape. Originile Turului dateaza insa de la inceputul secolului trecut. In august 1910, inspirata de Turul Frantei, publicatia „Revista Automobila” a organizat Circuitul Munteniei, la care au participat 18 concurenti, pe ruta Bucuresti-Sinaia-Targoviste-Butimanu-Bucuresti.

Odata cu venirea Primului Razboi Mondial, competitia s-a oprit. In 1934, ziarul „Sportul Zilnic” a organizat prima editie a Turului Romaniei, tara noastra devenind a sasea din lume cu propriul tur national. Din 1950 pana in 1974, Turul Romaniei a fost organizat cu regularitate, urmat de o perioada de pauza pana in 1983.

Din 1984, a fost reluata organizarea Turului. Cea mai rapida cursa parcursa in cadrul Turului Romaniei a fost in 1974, intre Pitesti si Bucuresti, cand cei 109 kilometri au fost parcursi cu o medie de 52,516 km/h.

Mircea Romascanu si Constantin Dumitrescu, doua legende ale ciclismului romanesc, au castigat fiecare de 3 ori Turului Romaniei, fiind cel mai mare numar de victorii individuale.



Un nou traseu pentru Turul Romaniei