Ciclism

Turul Romaniei revine in anul centenarului si ar putea fi la TV

Sursă foto: facebook.com/federatiadeciclism

Mica Bucla, asa cum era cunoscut Turul ciclist al Romaniei, ar urma sa revina in 2018 dupa cativa ani in care nu s-a mai desfasurat din cauza lipsei de fonduri.

Marius Dunca, ministrul Tineretului si Sportului, a anuntat intr-o declaratie publica revenirea competitiei cicliste in 2018 si posibilitatea ca intrecerea cu pedale sa fie transmisa in premiera la televizor.

“Turul Ciclist al României este un proiect extraordinar la care ţin foarte mult, pentru că va îmbina sportul şi cultura în anul Centenarului. Va avea loc în luna septembrie şi am discutat deja cu cei de la televiziunea Eurosport pentru transmiterea în direct a celor 5 zile de competiţie”, a spus Dunca pentru AGERPRES.

Turul Romania se va desfasura in perioara 18-23 septembrie si va avea clasificare 2.2 in calendarul Uniunii Cicliste Internationale (UCI), ceea ce inseamna ca va fi intrecere pe etape (2) de categoria a doua.

Programul ar urma sa arate in felul urmator, cu treceri prin cele mai importante orase care au marcat anul infaptuirii marii uniri de la 1918: Alba Iulia, Sibiu, Brasov, Marasesti, Focsani si Bucuresti.

Etapa 1: Alba Iulia – Blaj – Sibiu
Etapa 2: Sibiu – Făgăraş – Râşnov
Etapa 3: Braşov – Târgu Secuiesc – Mărăşeşti – Focşani
Etapa 4: Buzău – Ploieşti – Târgovişte
Etapa 5: Circuit Bucureşti

Istorie

Originile Turului Romaniei se afla la inceputul secolului trecut, mai exact in august 1910. Inspirata de Turul Frantei, publicatia autohtona “Revista Automobila” a pus la cale Circuitul Munteniei la care au participat 18 concurenti. Traseul a fost pe ruta Bucuresti – Sinaia – Targoviste – Butimanu – Bucuresti. Odata cu venirea Primul Razboi Mondial s-a incheiat si povestea Circuitului Munteniei. Anii au trecut si, in 1934, ziarul “Sportul Zilnic” a organizat prima editie a Turul  Ciclist al Romaniei. Tara noastra era a sasea din lume cu propriul tur national destinat sportivilor amatori.

Din 1950 pana in 1974, Turul Romaniei a fost tinut cu regularitate, perioada urmata de o pauza pana in 1983. Din 1984 a fost din nou reluata organizarea. Inainte de 1989, victoriile romanesti se tineau in lant, rutierii autohtoni castigand 21 de editii.

Dupa 1989 situatia s-a inversat, ciclistii romani fiind mai mereu invinsi, ei strangand 4 victorii pana in prezent. Cel mai recent câștigător al Turului al Romaniei a fost Andrei Nechita, pentru echipa națională, in 2011.
Cea mai rapida etapa parcursa a fost in 1974 intre Pitesti si Bucuresti. Cei 109 kilometri au fost parcursi cu o medie de 52,516 km/h.

Mircea Romascanu si Constantin Dumitrescu au castigat fiecare de cate trei ori Turul Romaniei.



Turul Romaniei revine in anul centenarului si ar putea fi la TV