Ciclism

Turul Italiei debuteaza in Israel cu Froome mare favorit

Sursă foto: twitter.com/giroditalia

Primul mare tur ciclist al anului, Turul Italiei, se pune in miscare din Israel, loc care va gazdui primele trei etape ale cursei.

Principalul favorit la castigarea cursei este britanicul Chris Froome, de departe cel mai controversat personaj din ciclismul mondial la ora actuala.

Depistat pozitiv cu salbutamol in Turul Spaniei din 2018, pe care de altfel l-a si castigat reusind dubla cu Turul Frantei, rutierul echipei Sky inca asteapta un verdict final in acest caz.

Organizatorii Turului Italiei au facut eforturi financiare considerabile pentru a-l aduce pe Froome in pluton si a creste astfel nivelul de interes al fanilor. Neoficial se vorbeste de o prima de participare de 2 milioane de euro pentru Froome.

Forma aratata de Froome pana acum in acest an nu e una de invidiat, avand evolutii modeste in special in Turul Alpilor, cursa pregatitoare pentru Giro. Britanicul va avea insa o echipa puternica alaturi, bazandu-se in special pe forta lui David De La Cruz si a lui Sergio Henao in etapele montane.

Principalii contracandidati ai lui Froome la victoria in cursa tricoului roz sunt olandezul Tom Dumoulin, chiar castigatorul Giro din 2017, si francezul Thibaut Pinot, castigatorul Turului Alpilor si locul patru in urma cu an.

Alti rutieri cu pretentii la clasamentul general sunt Fabio Aru, Domenico Pozzovivo, Miguel Angel Lopez, Simon Yates sau Esteban Chaves.

Cursa debuteaza vineri cu un contratimp individual in lungime de 9.7 km pe strazile din Ierusalim, unde rutieri precum Tony Martin si Rohan Dennis sunt favoriti la victoria de etapa.

Urmeaza doua etape propice pentru sprinterii plutonului, cu finaluri pe plat la Tel Aviv si Eilat, desi in etapa a 3-a exista sansa unor “borduri” in cursa din cauza vantului puternic la traversarea desertului Negev.

Dupa o zi de pauza, necesara pentru trecerea caravanei in Italia, cursa va fi reluata din sud cu trei etape in Sicilia, dupa care cursa va purcede spre nordul muntos unde se vor da bataliile cele mari pentru victoria la general.



Turul Italiei debuteaza in Israel cu Froome mare favorit