Turul Frantei

Victorie istorică pentru Mark Cavendish în Turul Franței. Un RECORD greu de egalat în pluton

Sursă foto: https://x.com/AstanaQazTeam

Britanicul Mark Cavendish a câștigat etapa a 5-a din Turul Franței și a intrat în cartea de istorie a celei mai importante curse de ciclism din lume.

Cu succesul obținut la Saint Vulbas, Cavendish l-a depășit pe legendarul Eddy Merckx în ceea ce privește numărul de victorii în Turul Franței, ajungând la 35 de succese.

Cavendish, la 39 de ani și 43 de zile, este al doilea cel mai vârstnic rutier care câștigă o etapă în Turul Franței, după belgianul Pino Cerami care în 1963 a câștigat o etapă la 41 de ani și 53 de zilei.

Rutier al echipei Astana Qazaqstan, Cavendish mai are în palmares 17 victorii de etapă în Turul Italiei, trei victorii în Turul Spaniei, un titlu mondial, Milano-San Remo (cursă monument) și alte succese de etapă în diverse curse de mai mică importanță.

Podiumul etapei a 5-a din Turul Franței a fost completat de belgianul Jasper Philipsen (Alpecin) și norvegianul Alexander Kristoff (Uno-X).

Întreg plutonul a salutat victoria lui Cavendish, una venită după ce rutierul originar din Insula Man a fost aproape de abandon în prima etapă din Turul Franței, când a ajuns la sosire cu o întârziere de aproape 40 de minute.

Clasamentul general a rămas nemodificat, cu Tadej Pogacar păstrând tricoul galben.

Noul purtător al tricoului verde a devenit Biniam Girmay.

La cățărători lider rămâne norvegianul Jonas Abrahamsen, în timp ce Remco Evenepoel a păstrat tricoul alb de lider în ierarhia tinerilor.

Turul Franței continuă joi cu etapa a 6-a, o manșă între Macon și Dijon (163.5 km). Va fi o nouă etapă pentru sprinteri, cu o singură cățărare de categoria a 4-a în primii kilometri.

 


Victorie istorică pentru Mark Cavendish în Turul Franței. Un RECORD greu de egalat în pluton