Turul Frantei

Victorie in galben pentru Thomas pe legendarul Alpe d’Huez. De la Armstrong nu s-a mai vazut asa ceva

Sursă foto: https://twitter.com/LeTour

Britanicul Geraint Thomas, rutierul care imbracase in urma cu doar o zi tricoul galben de lider in Turul Frantei, a castigat, joi, etapa cu final pe Alpe d’Huez, catararea pe care orice rutier din lume doreste sa o cucereasca.

Considerat locotentenul lui Chris Froome, de departe cel mai antipatizat ciclist din caravana Turului Frantei dupa ostilitatea de care are parte la fiecare pedala data, Thomas a obtinut victoria la capatul unui sprint intr-un grup redus la doar cinci rutieri.

Pe locul secund s-a clasat olandezul Tom Dumoulin, in continuare unul dintre pretendentii la victoria finala, in timp ce podiumul mansei a 12-a a fost completat de francezul Romain Bardet.

Froome a sosit al patrulea urmat de Mikel Landa.

Geraint Thomas este primul rutier care castiga in tricoul galben pe Alpe d’Huez, daca il excludem pe Lance Armstrong in 2004, ale carui rezultate au fost complet sterse din cartea de istorie a Turului Frantei din cauza dopajului.

De asemenea, Thomas este singurul rutier care a castigat doua etape cu final in catarare la rand in acest secol in Turul Frantei, iarasi daca facem abstractie de trisorul Armstrong.

Ierarhia generala ramane stransa la varf dupa aceasta etapa mitica. Thomas ramane in galben, cu Froome pe doi la 1'38” si cu Dumoulin la 1'50”. Acesta din urma are avantajul de a fi un mai bun rutier la contratimp comparativ cu cei doi coechipieri de la Sky.

"Sunt fara cuvinte, nici nu stiu ce sa spun. Nu-mi dadeam nicio sansa sa castig astazi. L-am urmarit pe Dumoulin, pe Bardet. Imi pare rau pentru Nibali. Acum astept Parisul. V-am spus ieri ca acea catarare parca era facuta pentru mine. Sper mai tin tricoul macar cateva zile, dar niciodata nu stii cum reactioneaza organismul. Inca trag pentru Froome, el e obisnuit sa mearga trei saptamani, pentru mine e putin cam greu", a spus Thoms, eroul zilei.

Italianul Vincenzo Nibali a fost doborat de o motocicleta a oficialilor de cursa cand se afla in plin efort. Cel supranumit "Rechinul" a revenit si a pierdut doar 12 secunde ramanand pe patru la general, la 2'37".

Olandezul Steven Krijswijck a animat etapa intr-o evadare solitara in care a avut la un moment dat peste 6 minute. Cu trei kilometri inaintea liniei de sosire rutierul de la Lotto-Jumbo a fost ajuns de grupul tricoului galben si depasit in urma unui atac lansat de Froome.



Victorie in galben pentru Thomas pe legendarul Alpe d’Huez. De la Armstrong nu s-a mai vazut asa ceva