Turul Frantei

Un columbian in galben la Paris cu amintiri placute din Romania

Sursă foto: twitter.com/letour

Nu este titlul unui eventual film realizat de celebrul Woody Allen, ci realitatea din ciclismul mondial dupa editia din acest an a Turului Frantei.

Egan Bernal a devenit primul rutier din Columbia care castiga Turul Frantei. Acesta a ajuns in galben la Paris cu un avans de un minut si 11 secunde in fata coechipierului sau Geraint Thomas, castigatorul din 2018.

Bernal, la 22 ani si 196 de zile, este al treilea cel mai tanar castigator al Turului Frantei din istorie, dupa Henri Cornet (19 ani si 355 zile in 1904) si Francois Faber (22 ani si 187 de zile in 1909).

Victoria lui Bernal a fost scris intr-un cadru special. In primul rand tanarul ciclist columbian nu ar fi avut nicio sansa la clasamentul general daca in cursa participa Chris Froome.

Liderul echipei Ineos, fosta Sky, s-a accidentat grav in timpul unui antrenament in Dauphine si a ratat Turul Frantei. Astfel, Bernal a prins echipa si a avut sansa de a se lupta pentru tricoul galben.

Un tricou galben pe care l-a obtinut cu doar doua zile inaintea finalului de la Paris, ne amintim, dupa un atac solitar pe Iseran, o catarare din penultima zi petrecuta de caravana in Alpi.

Atac urmat apoi de neutralizarea etapei din cauza conditiilor meteo nefavorabile si a drumurilor impracticabile.

Astfel, Bernal se imbraca in galben dupa o miscare mai mult de instinct. Chiar el a spus dupa acea etapa intrerupta de organizatori ca atacul a venit in urma unor calcule simple: ”n-aveam nimic de pierdut la 22 ani”.

Egan Bernal a concurat si in competitiile de ciclism din Romania, acelea putine despre care nu se stie mai nimic.

In 2016 a castigat Turul Bihorului, alaturi de o etapa si tricoul pentru cel mai bun tanar, pentru ca un an mai tarziu sa triumfe in Turul Sibiului, unde si-a trecut in cont doua etape, clasamentul pe puncte si cel al tinerilor.

Asadar, intrebat despre Romania, noul castigator al Turului Frantei cu siguranta ar avea ce sa povesteasca.



Un columbian in galben la Paris cu amintiri placute din Romania