Turul Frantei

Un britanic castiga de ziua Frantei pe legendara Alpe d’Huez

Sursă foto: https://twitter.com/itvcycling/

Thomas Pidcock si-a trecut in palmares cel mai important succes din cariera la cei 22 de ani ai sai, joi, cand a castigat etapa a 12-a din Turul Frantei cu finalul pe Alpe d’Huez, una dintre catararile care au scris istorie in Marea Bucla.

Pidcock a facut parte din evadarea zilei si a atacat dintr-un grup de cinci cu 10.5 kilometri inaintea finalului.

Britanicul a ajuns la linia de sosire cu un avans de 48 de secunde in fata sud-africanului Louis Meintjes de la Intermarche.

Podiumul etapei a fost completat de Chris Froome, de patru ori castigator al Turului Frantei in cariera (2013, 2015, 2016, 2017).

Ajuns la 37 de ani si 55 de zile, Froome ramane fara victorie in plutonul profesionist in ultimii patru ani.

Daca lupta pentru victoria de etapa s-a dat intre evadatii zilei, rutieri care s-au desprins inca de pe prima ascensiune, Col du Galibier, si care au rezistat caldurii infernale de pe Col de la Croix de Fer, intre favoritii la victoria generala au fost doar cateva artificii.

La o zi dupa ce pierdea tricoul galben si mai bine de doua minute in ierarhia generala, slovenul Tadej Pogacar a incercat doua atacuri pe Alpe d’Huez, fara insa a-l clinti din sa pe danezul Jonas Vingegaard.

Trena celor de la Jumbo-Visma a macinat plutonul, fara a lasa loc de nicio interpretare din partea celor care vizeaza tricoul galben.

Pogacar urca pe doi in ierarhia generala, avand de recuperat doua minute si 22 de secunde in raport cu Vingegaard. Podiumul este incheiat de Geraint Thomas (2’26), in timp ce francezul Romain Bardet a coborat pana pe patru, aratand slabiciuni pe Alpe d’Huez.

Turul Frantei va iesi vineri din Alpi cu o etapa de 192.6 km intre Bourg d’Oisans si Saint-Etienne. Trei catarari pe traseu si un final urban in urcare vor condimenta etapa.



Un britanic castiga de ziua Frantei pe legendara Alpe d’Huez