Turul Frantei

Tony Martin pune mana pe tricoul galben in Turul Frantei

Etapa a 4-a din Turul Frantei, cea care a programat sapte sectoare de piatra cubica de care s-au temut toti marii favoriti, a produs a patra schimbare de lider in tot atatea zile.

Aflat la o secunda distanta de britanicul Chris Froome, liderul echipei Sky si unul dintre favoritii la victoria finala, germanul Tony Martin a atacat dintr-un grup de frunte serios selectat de trecerea peste pavate.

Unul dintre cei mai buni rutieri de contratimp din plutonul profesionist, Martin a luat cursa pe cont propriu cu 3 kilometri inaintea finalului si s-a impus in cele din urma la Cambrai cu un avans de trei secunde in fata conationalului sau John Degenkolb de la Giant-Alpecin. Al treilea s-a clasat slovacul Peter Sagan, coechipierul lui Alberto Contador si purtatorul tricoului galben.

In urma acestui succes, al cincilea pentru el in Turul Frantei, Martin a imbracat in premiera tricoul galben de lider la general.

Martin este urmat la 12 secunde de Froome si la 25 de secunde de americanul Teejay Vangarderen.

Meci egal intre favoriti

In absenta ploii din 2014 care a aruncat in aer clasamentul general dupa etapa pe pavate de atunci, favoritii au ajuns in acelasi timp la final, chiar daca pe traseu au mai fost rupturi.

Alberto Contador a fost distantat pe ultimul sector pavat, dar in cele din urma a reusit sa revina in grupul de frunte cu ajutorul coechipierilor sai, in special al lui Sagan. Ulterior spaniolul a confirmat ca in ultimii 25 kilometri a rulat cu o defectiune tehnica la una dintre roti.

Vincenzo Nibali, campionul din 2014, a incercat desprinderea cu un atac in forta, dar a esuat in tentativa sa, in timp ce Froome a incercat sa creeze la randul sau o selectie, fara a avea mai mult succes.

In cele din urma Froome a scapat si de povara tricoului galben, una apasatoare pentru aceasta perioada a Turului.

Marele perdant al zilei a fost francezul Thibault Pinot de la FDJ. Acesta a pierdut peste doua minute dupa ce a spart pe pavate si a primit asistenta tehnica intarziata.

Statistica

Tony Martin devine al 19-lea german din istorie care a imbracat tricoul galben in Turul Frantei. Cele mai multe zile in galben dintre germani le au Altig si Thurau, fiecare cate 19, acestia fiind urmati de Jan Ullrich, cu 18.

De asemenea, pentru a doua oara in istoria cursei si pentru prima data dupa 1931 au fost patru lideri din patru tari diferite in primele patru etape.

Rezultate



Tony Martin pune mana pe tricoul galben in Turul Frantei