Turul Frantei

Premiera in Turul Frantei. Start de etapa ca in Formula 1!

Etapa a 17-a din Turul Frantei, programata intre Bagneres de Luchon si Saint Lary Soulan pe distanta a 65 de kilometri, a avut parte de un start inedit.

Pentru prima data in istoria Turului Frantei rutierii au pornit in cursa fara startul fictiv si startul real, ci asezati intr-o grila de start imprumutata din cursele motorizate de MotoGP si Formula 1.

Primii zece in clasamentul general au fost asezati in grila de start, apoi mai in spate urmatorii zece in serii de cate cinci si apoi restul plutonului.

Asezarea in grila de start a fost una pur de marketing, pentru ca in doar cativa metri intreg plutonul s-a compactat si primele atacuri n-au intarziat sa apara.

In lungime de doar 65 de kilometri, etapa de miercuri a inceput direct in catarare, pe traseu fiind programate nu mai putin de trei ascensiuni de categoria intai, The Montée de Peyragudes, Col de Val Louron-Azet si Col du Portet pentru un total de 38.3 km de catarare si 3.126 de metri urcati.

Aceasta este una dintre cele mai scurte etape din istoria Turului Frantei. Etape mai scurte de atat au fost urmatoarele:

1972: Cyrille Guimard il invingea pe Eddy Merckx intr-o etapa de 28 km;
1985: Stephen Roche castiga de unul singur pe Col d’Aubisque o etapa de 52 km;
1996: Bjarne Riis isi securiza tricoul galben dupa o victorie la Sestriere intr-o etapa scurtata la doar 46 km din cauza zapezii.



Premiera in Turul Frantei. Start de etapa ca in Formula 1!