Turul Frantei

Infernul Nordului in Turul Frantei: Froome abandon, Contador pierde timp si peste toti “Rechinul” Nibali

Astfel s-ar putea rezuma in doar cateva cuvinte etapa a 5-a din Turul Frantei, una in care cu adevarat, asa cum am scris inca din debutul zilei, cursa mai degraba poate fi pierduta si nu castigata.

Pentru Chris Froome asa au stat lucrurile, iar principalul favoria la victoria finala s-a retras din competitie chiar inaintea trecerii peste primul din cele sapte sectoare pavate ramase pe traseu. Initial fusesera noua, dar organizatorii au renuntat la doua dintre cele mai dificile din cauza ploii si a conditiilor grele.

Froome a cazut mai intai pe partea dreapta si a revenit pe bicicleta, insa a doua cazatura a pus capat aventurii britanicului de la Sky in aceasta editie a Turului Frantei. Vizibil dezamagit, Froome a mers direct in masina echipei sale renuntand la o cursa pentru care s-a pregatit un an intreg.

[news-108117]

Aceasta nu avea sa fie insa singura mare stire a zilei in Marea Bucla, iar cursa a inceput cu adevarat cand rutierii au dat primele pedale pe cel dintai sector de piatra cubica.

Vincenzo Nibali, liderul echipei Astana si purtatorul tricoului galben, s-a dovedit a fi cel mai puternic rutier dintre favoritii la victoria finala.

Purtat din spate de un elan impresionant, Nibali nu a concurat niciodata pe pavate, dar s-a declarat un mare admirator al lui Francesco Moser, italianul castigator de trei ori in Paris-Roubaix, si acest lucru l-a inspirat pe cel supranumit “Rechinul” pentru a zbura practic peste pietrele cubice extrem de alunecoase si pline de noroi.

Nibali a incheiat etapa pe trei alaturi de coechipierul sau Jakob Fuglsang si la 19 secunde in spatele olandezului Lars Boom de la Belkin. Acesta s-a desprins pe final din grupul de frunte si a bifat cea mai importanta victorie a carierei.

La polul opus s-a aflat Alberto Contador, principalul favorit pe hartie in conditiile abandonului lui Froome. Cel supranumit “El Pistolero” a preferat sa mearga prudent pe pavate si sa nu riste o eventuala cazatura care I-ar fi pus in pericol randamentul in munti.

“Astazi a fost o zi de supravietuire. Am pierdut timp in fata rutierilor de clasament general, dar sunt inca in viata si fara cazaturi. Turul abia acum incepe”, a spus Contador dupa etapa in conditiile in care la general are de recuperat un deficit de 2 minute si 37 secunde in raport cu Nibali.

Vedeti mai jos clasamentele actualizate din Turul Frantei:



Infernul Nordului in Turul Frantei: Froome abandon, Contador pierde timp si peste toti “Rechinul” Nibali