Turul Frantei

Cel mai tanar ciclist din Turul Frantei a castigat in fata marilor favoriti

Bucurie de nedescris în masina urmaritoare a echipei Francaise des Jeux la finalul etapei a 8-a din Turul Frantei. Marc Madiot, directorul tehnic al gruparii din Hexagon mai avea putin si iesea pe geam pentru a sarbatori victoria de rasunet a ciclistului sau Thibaut Pinot.

Parte a unei evadari care s-a format în prima parte a etapei, Thibaut l-a ajuns si depasit pe suedezul Frederik Kessiakoff de la Astana cu 17 kilometri înaintea finalului.

Nascut pe 29 mai 1990, Thibaut Pinot este cel mai tânar ciclist prezent în Turul Frantei din acest an.

Ultimii kilometri au fost si cei mai grei pentru tânarul rutier din Hexagon, care însa a rezistat cu bine presiunii de a avea pe urmele sale ciclisti precum Bradley Wiggins, Cadel Evans, Vincenzo Nibali, Denis Menchov sau Frank Schleck.

Încurajarile frenetice venite de la Madiot au dat în cele din urma roade si Pinot a trecut primul linia de sosire cu un avans de 26 de secunde în fata grupului tricoului galben.

Pe coborârea care a urmat ascensiunii Col de la Croix, a saptea si ultima dintr-o etapa care a dus caravana Marii Bucle în Elvetia, au atacat Vincenzo Nibali si Cadel Evans, ambii încercând sa-l surprinda pe purtatorul tricoului galben Bradley Wiggins.

Favoritii s-au regrupat si neutralizat reciproc în ultimii kilometri astfel ca ierarhia generala nu a suferit nicio modificare în partea ei superioara.

Prin victoria obtinuta în orasul dinozaurilor Thibaut a devenit cel mai tânar rutier care câstiga o etapa în Turul Frantei dupa Lance Armstrong în 1993. Americanul s-a impus la vremea respectiva în etapa a 8-a cu final la Verdun pe când avea 21 de ani si nu stia ca urmeaza sa-si treaca în palmares nu mai putin de sapte Tururi la rând între 1999 si 2005.

Clasamentul general dupa 8 etape arata astfel:

1 Bradley Wiggins (GBr) Sky Procycling         38:17:56     
2 Cadel Evans (Aus) BMC Racing Team         0:00:10     
3 Vincenzo Nibali (Ita) Liquigas-Cannondale     0:00:16     
4 Denis Menchov (Rus) Katusha Team         0:00:54     
5 Haimar Zubeldia Agirre (Spa) RadioShack    0:00:59



Cel mai tanar ciclist din Turul Frantei a castigat in fata marilor favoriti