Turul Frantei

A fost anuntat traseul Turului Frantei din 2023. Startul va avea loc in Tara Bascilor!

Sursă foto: https://twitter.com/LeTour/

Organizatorii Turului Frantei, cea mai importanta cursa de ciclism pe etape din lume, au anuntat, joi, traseul editiei de anul viitor.

Cursa va avea un traseu in lungime de 3404 kilometri, cu startul la Bilbao in regiunea basca din nordul Spaniei si finalul pe celebrul bulevard parizian Champs-Elysee.

Nu mai putin de 12 localitati vor gazdui in premiera startul sau sosirea etapelor Marii Bucle in 2023.

Programul cuprinde un total de opt etape montane, dintre acestea patru avand finalul in plina catarare.

Chiar si asa, sprinterii vor avea destule oportunitati pentru victoriile de etapa la mare viteza, dupa cum apreciaza britanicul Mark Cavendish, unul dintre cei mai importanti vitezisti ai plutonului inca in activitate.

“Toata lumea viseaza la Turul Frantei. Cu siguranta vor exista numeroase oportunitati pentru sprinturi in 2023”, a declarat ciclistul originar din Insula Man.

Slovenul Tadej Pogacar, castigator in 2020 si 2021 al tricoului galben la general, apreciaza traseul din 2023 cand, spera el, va putea sa-si ia revansa in fata danezului Jonas Vingegaard pentru infrangerea din acest an.

“Chiar imi place traseul si cred ca va fi foarte distractiv. E bine ca etapele dure isi vor face aparitia devreme in cursa”, a opinat Pogacar.

Turul Frantei 2023 va debuta cu o etapa in jurul localitatii basce Bilbao, o mansa de 182 de kilometri cu un final interesant. La zece borne de sosire organizatorii au plasat o catarare nu mai lunga de 2 km, dar care in ultima parte are o panta medie de 10%.

Sprinterii vor avea prima ocazie de inclestare in etapa a patra, cu finalul programat pe circuitul Nogaro dupa 182 de kilometri.

Etapa a cincea programeaza treceri pentru Col du Soudet (15.1 km cu 7.2% panta medie) si Col de Marie-Blanque (7.7 km cu 8.6%), pentru ca in etapa a sasea sa se intre in profunzimea Pirineilor, cu Col du Tourmalet, Col d’Aspin si Cauterets-Cambasque in program. Finalul va fi in catatare dupa aproape 4000 de metri diferenta de nivel.

In drumul spre nord, spre Masivul Central, caravana va face a 81-a oprire din istorie la Bordeaux unde, cel mai probabil, sprinterii isi vor etala din nou forta in materie de viteza pura pe doua roti.

Dupa 35 de ani Turul Frantei va reveni in etapa a 9-a pe Puy de Dome, o ascensiune in lungime de 13.3 km, cu panta medie de 7.7%, dupa care va avea loc prima zi de pauza.

Revenirea in cursa se va face printr-o etape de 167 intre Parc Vulcania si Villelssoire. O etapa tocmai buna pentru o evadare reusita, apreciaza specialistii.

In etapa a 13-a, pe 14 iulie de ziua nationala a Frantei, rutierii se vor duela pe Grand Colombier. O ascensiune de 17.3 km, cu panta medie de 7.1%. Va fi o adevarata provocare pentru ciclistii angrenati in baalia tricoului galben.

Alte doua etape montane vor precede a doua si ultima zi de pauza. Una binemeritata de toata lumea dupa aproape 8000 de metri diferenta de nivel in doua etape consecutive.

Ultima saptamana propune reglarea definitiva a conturilor in clasamentul general. Ciclistii vor da bataliile decisive pe pantele din Alpi, una dintre etapele cheie fiind considerata a 17-a, una care propune asceniunea lui Col de la Loze (28.4 km, cu 6%).

Turul Frantei 2023 va avea loc in perioada 1 – 23 iulie.



A fost anuntat traseul Turului Frantei din 2023. Startul va avea loc in Tara Bascilor!