Ciclism

Tom Dumoulin castiga prima etapa din Turul Italiei. Eduard Grosu pe 194

Victorie olandeza in prima etapa din Turul Italiei adusa de Tom Dumoulin de la Giant-Alpecin in urma contratimpului individual desfasurat la Amsterdam pe un traseu in lungime de 9.8 kilometri.

Dumoulin a fost declarat invingator la zecime de secunda in fata slovenului Primoz Roglic de la formatia Lotto-Jumbo.

Pe ultima treapta a podiumului a incheiat costaricanul Andrey Amador de la formatia Movistar, rutier sosit la sase secunde in urma invingatorului.

Sprinterul german Marcel Kittel de la Etixx-Quick Step a incheiat pe un excelent loc cinci, la 11 secunde in urma lui Dumoulin, si poate ataca in urmatoarele doua zile prima pozitie la general.

Elvetianul Fabian Cancellara de la Trek, ciclist aflat in ultimul sau an de cariera profesionista, s-a clasat pe locul 8, cu o intarziere de 14 secunde in raport cu Dumoulin.

Dumoulin devine astfel primul olandez care imbraca tricoul roz in Turul Italiei dupa cinci ani, acesta aducand cel dintai succes pentru echipa sa dupa 213 zile.

Echipa Giant-Alpecin a fost lovita puternic de ghinion in debutul sezonului, cand mai multi rutieri in frunte cu liderul John Degenkolb au fost spulberati pe o sosea din Spania in timpul unui antrenament de o soferita britanica intrata pe contrasens.

Eduard Grosu, primul roman din istorie care participa la doua mari tururi in cariera, a incheiat prima etapa pe locul 194 din 198 de ciclisti, la un minut si 36 de secunde de invingator.

Clasarile favoritilor la victoria finala:

16. Vincenzo Nibali (Astana) +19"
23. Alejandro Valverde (Movistar) +23"
33. Esteban Chaves (Orica) +30"
43. Rigoberto Uran (Cannondale) +33"
60. Rafal Majka (Tinkoff) +38"
67. Mikel Landa (Sky) +40"

Turul Italiei continua sambata cu a doua etapa olandeza din cele trei programate, o mansa de 190 de kilometri dedicata sprinterilor intre localitatile Arnhem si Nijmegen.



Tom Dumoulin castiga prima etapa din Turul Italiei. Eduard Grosu pe 194