Ciclism

Tadej Pogacar, victorie solitară în Turul Flandrei după un atac devastator pe cea mai grea cățărare din traseu

Sursă foto: https://twitter.com/RondeVlaanderen

Slovenia are în premieră un câștigător în Turul Flandrei, cursă monument din ciclismul mondial care a programat, duminică, a 107-a ediție, iar acesta este fenomenul Tadej Pogacar.

Tadej Pogacar a luat cursa pe cont propriu, conștient că n-ar avea nicio șansă la un sprint cu Mathieu Van Der Poel și Wout Van Aert, ceilalți doi favoriți la victorie, și a lansat un atac decisiv la a treia trecere pe Oude Kwaremont, cu 18 kilometri înaintea finalului.

Echipierul de la UAE Team Emirates a reușit să-l distanțeze pe Van Der Poel, construind un avans de 15 secunde care s-a menținut și după trecerea peste ultimul ”munte” de pe traseu, Paterberg, din vârful căruia până la final mai rămâneau de acoperit 13 kilometri de plat.

Pogacar a trecut linia de sosire cu un avans de 16 secunde în fața lui Van Der Poel, dublu cîștigător de Turul Flandrei, devenind primul sloven câștigător în cursa monument pe pavate.

Turul Flandrei a propus 273.4 km între Brugge și Oudenaarde, cu 19 cățărări pe traseu și șase sectoare de pavate!

Ultima poziție pe podium s-a decis în urma unui sprint redus câștigat de danezul Mads Pedersen de la echipa Trek-Segrafedo. Parte a evadării inițiale, Pedersen l-a întrecut pe Van Aert, care a încheiat al patrulea spre dezamăgirea fanilor belgieni.

Pentru Van Aert de la echipa Jumbo-Visma cursa s-a încheiat practic atunci când mai erau 28 de kilometri în urma atacului lansat de Van Der Poel pe Kruisberg. Doar Pogacar a reușit să răspundă și să rămână în roata rutierului olandez de la Alpecin-Fenix.

Pogacar devine al 83-lea ciclist diferit câștigător în Turul Flandrei și doar al treilea din istorie care a câștigat atât cursa monument de o zi cât și Turul Franței. Ceilalți doi au fost francezul Louison Bobet și belgianul Eddy Merckx, cel supranumit la vremea lui ”Canibalul”. În cazul primilor doi vorbim de dublă în același an: Bobet în 1955 și Merckx în 1969.

În vârstă de doar 24 de ani, Pogacar ajunge la zece victorii în 2023 și se anunță încă de pe acum principalul favorit la câștigarea Turului Franței, competiție pe care și-a adjudecat-o deja de două ori, în 2020 și 2021. Anul trecut a fost învins de danezul Jonas Vingegaard.



Tadej Pogacar, victorie solitară în Turul Flandrei după un atac devastator pe cea mai grea cățărare din traseu