Ciclism

Surpriza de proportii in Turul Flandrei

Sursă foto: https://twitter.com/FlandersClassic/

Kasper Asgreen, campionul de sosea al Danemarcei, a castigat a 105-a editie din Turul Flandrei, una dintre cele cinci curse de o zi monument din ciclismul mondial.

Victoria in Turul Flandrei 2021 a fost o afacere in doi intre Kasper Asgreen (Deceuninck-Quick Step) si marele favorit Mathieu van der Poel (Alpecin), campionul din 2020.

In varsta de 26 ani, Asgreen s-a plasat in roata lui Van Der Poel pentru sprintul final si a transat disputa dupa o lupta feroce. Podiumul a fost completat de belgianul Greg van Avermaet de la AG2R Citroen.

Dupa 6 ore si 2 minute de cursa, Asgreen a devenit doar al doilea rutier danez care a triumfat in Turul Flandrei.

Rolf Sorensen a castigat in 1997 pentru echipa olandeza Rabobank.

Asgreen castigase in acest an E3 Saxo Bank Classic, o traditionala cursa de o zi din Belgia care serveste drept pregatire pentru acest urias monument care este Turul Flandrei.

In 2020 Asgreen se impusese si in Kuurne-Bruxelles-Kuurne, o semiclasica belgiana care are loc la o zi dupa Omloop, cursa care deschide sezonul curselor de o zi in peisajul ciclismului european.

Dupa clasica evadare initiala, cursa a explodat cu adevarat pe Koppenberg, una dintre cele 19 catarari care au condimentat traseul de 254.3 km ai cursei.

La initiativa campionului mondial Julian Alaphilippe s-a cristalizat un grup de frunte format din sapte rutieri pe Taaienberg, cand mai erau 37 km din cursa.

Mathieu van der Poel, Kasper Asgreen, Wout van Aert, Julian Alaphilippe, Dylan Teuns, Marco Haller si Anthony Turgis s-au desprins in fruntea cursei.

Cu 27 km inaintea finalului Asgreen a incercat sa evadeze din grupul de frunte. Van der Poel si Van Aert au fost singurii care au tinut ritmul cu danezul.

La a treia si ultima trecere peste catararea Oude Kwaremont, Van der Poel a fortat si l-a desprins pe rivalul sau belgian Van Aert. Singurul care a reusit sa tina ritmul a fost Asgreen.

Danezul de la puternica echipa Deceuninck Quick-Step a trecut primul peste Paterberg, ultima catarare din program, dar Van der Poel s-a mentinut in roata sa. Avansul in fata lui Van Aert crestea  la 22 secunde si devenea clar pentru toata lumea ca victoria va fi decisa la un sprint intre Van der Poel si Asgreen, cu olandezul mare favorit pentru o dubla in Turul Flandrei.

Asgreen a declansat sprintul final cu 300 metri inaintea liniei de sosire, Van der Poel a rezistat la prima accelerare si parea ca poate tine ritmul pana la final. Nu a fost asa, campionul Olandei lasand impresia ca s-a sufocat si victoria i-a revenit lui Asgreen.

Incidentele n-au lipsit din cursa, chiar in debut doi rutieri fiind descalificati pentru comportament nesportiv.



Surpriza de proportii in Turul Flandrei