Ciclism

Schimbare pe podium in Turul Frantei dupa prima etapa din Alpi

Sursă foto: twitter.com/letour

Etapa a 17-a din Turul Frantei, cu treceri peste trei catarari monstruoase printre care si temuta Galibier, a fost castigata de slovenul Primoz Roglic dupa un atac solitar in urcare.

Roglic a ajuns la sosirea de la Serre-Chevalier cu un avans de un minut si 13 secunde in fata unui grup format din favoritii la victoria generala, cu Rigoberto Uran si Chris Froome impartindu-si restul secundelor de bonificatie.

Francezul Romain Bardet a sosit al treilea, in timp ce italianul Fabio Aru a fost singurul absent din grupul favoritilor.

Indepartat pe urcarea de pe Galibier, campionul Italiei a pierdut 31 de secunde si iese de pe podium, ajungand la o intarziere de 53 de secunde in raport cu Froome, purtatorul tricoului galben.

Mansa a inceput cu o cazatura in care au fost implicati doi purtatori de tricouri distinctive, Warren Barguil, liderul cataratorilor, si Marcel Kittel, liderul ierarhiei pe puncte. Acesta din urma avea sa abandoneze si sa-i predea fara lupta tricoul verde australianului Michael Matthews.

In afara topului zece la general, spaniolul Alberto Contador a animat etapa cu un atac initiat pe prima catarare a zile, Col de la Croix de Fer (categorie speciala – 24 km lungime). Contador a ajuns la un moment sa faca jonctiunea cu un grup de evadati desprins mai devreme din pluton, insa pe Galibier a cedat teren si a fost ajuns de grupul tricoului galben.

Mai mult decat atat, fostul castigator al Turului Frantei a pierdut contactul pe coborare si a ajuns la sosire alaturi de Aru cu 31 secunde intarziere.

Joi este programata ultima etapa cu final in catarare, pe Col d’Izoard, aceasta fiind cea din urma sansa a marilor atacanti de a face diferenta in clasamentul general inaintea contratimpului individual programat sambata la Marsilia.



Schimbare pe podium in Turul Frantei dupa prima etapa din Alpi