Ciclism

Schimbare de lider in Turul Frantei dupa evadarea reusita a lui Van Avermaet

Belgianul Greg van Avermaet a castigat etapa a 5-a din Turul Frantei, o mansa de 216 kilometri disputata intre Limoges si Le Lioran, si a devenit noul purtator al tricoului galben.

Van Avermaet a facut parte din evadarea zilei formata din noua rutieri, iar la final s-a dovedit a fi cel mai puternic ciclist din grupul de frunte, reusind sa-l desprinda pe conationalul sau Tomas De Gendt la 17 kilometri de sosire.
 
La un an distanta dupa prima sa victorie de etapa in Turul Frantei, Van Avermaet a trecut din nou invingator linia de sosire cu un avans de 2 minute si 34 de secunde in fata lui De Gendt. Podiumul etapei a fost completat de polonezul Rafal Majka, de asemenea rutier din evadarea zilei.
 
Joaquim Rodriguez a venit pe patru la trei secunde in fata grupului favoritilor din care a lipsit Alberto Contador, rutier desprins pe ultima catarare a zilei si care a pierdut 33 de secunde in raport cu britanicul Chris Froome, principalul pretendent la victoria finala.
 
Slovacul Peter Sagan a cedat asadar tricoul galben dupa pierderea contactului cu plutonul pe Pas de Peyrol, catarare de categoria a 2-a plasata la 33 km inaintea finalului, cand de asemenea a inceput sa dea distanta si Vincenzo Nibali, castigatorul din acest an din Turul Italiei.
 
De noua ani nu s-a mai vazut o dubla a belgienilor in Turul Frantei, mai precis de la victoria obtinuta la sprint de Gert Steegmans in fata lui Tom Boonen in etapa a 2-a de la Gent (2007).
 
La general Van Avermaet are un avans de 5 minute si 11 secunde in fata francezului Julian Alaphilippe, purtatorul tricoului alb de cel mai bine plasat tanar rutier din cursa. Sagan va imbraca tricoul verde, de lider al ierarhiei pe puncte, iar De Gendt este noul lider al cataratorilor.



Schimbare de lider in Turul Frantei dupa evadarea reusita a lui Van Avermaet