Ciclism

Scandal in Spania dupa ce Eduard Novak a fost dat jos de pe bicicleta

Eduard Novak, capitanul echipei Tusnad Cycling Team, a fost descalificat vineri din Turul Comunitatii Valenciene, cursa pe etape din calendarul UCI Europe la care echipa harghiteana se numara printre participante.

Novak sustine ca un arbitru spaniol l-a dat efectiv jos de pe bicicleta in timpul etapei de vineri, nepermitandu-i sa ajunga la finalul mansei.

"Azi am avut cea mai neagra si dezgustatoare zi din viata mea de ciclist. Sunt complet deziluzionat de faptul ca am fost efectiv oprit din cursa in ultimii 40 km de catre un arbitru din juriul 1 fara nici un motiv. Este o discriminare enorma sa traiesti asa ceva in 2016 in Spania. Nu imi vine sa cred ca atat de mult deranjeaza faptul ca un sportiv cu proteza la picior poate concura cu profesionisti care au bugete de miloane de euro! Ce s-a intamplat in cursa: Pe primul deal m-am rupt de pluton si am urcat de unul singur, totodata am coborat de unul singur. Am ajuns caravana de masini si am reintrat in pluton. Dupa aceea am avut o problema tehnica si masina noastra de asistenta m-a adus pana la coada caravanei, reintrand apoi in pluton. Inexplicabil, a venit arbitrul Jorge Gual Martinez si m-a oprit. Nu exista niciun motiv de descalificare, nu am atins masina nici macar cu un deget. Este o descriminare de o mare rusine!! Daca era de buna credinta, ma lasa sa termin cursa si aveam astfel sansa sa contestam decizia. Insa el a vrut sa nu pot continua sub nicio forma! Voi vorbi cu avocata sa il dau in judecata si vom trimite adresa de la FRC pentru federatia spaniola si asociatia arbitrilor din Spania. Este mare scandal aici, presedintele organizatiei este foarte nervos si toti ciclistii sunt revoltati de decizia arbitrului! Vom lupta pentru a ni se face dreptate!", a scris Novak pe pagina sa oficiala de Facebook.

Presedinte al Federatiei Romane de Ciclism, Novak a devenit odata cu startul in Turul Comunitatii Valenciene primul ciclist cu dezabilitati care a concurat alaturi de rutierii plutonului profesionist.

UPDATE: Ulterior Novak a revenit si a anuntat ca in urma contestatiei depuse a fost reprimit in cursa.

"In urma contestatiei depuse la organizatori, arbitrul care m-a descalificat si-a recunoscut greseala (lucru care se intampla rareori in lumea ciclismului). Sambata voi avea dreptul sa continui oficial cursa in Turul Valenciei", a scris Novak pe Facebook.



Scandal in Spania dupa ce Eduard Novak a fost dat jos de pe bicicleta