Ciclism

Rigoberto Uran castiga la fotografie sprintul dramatic la Chambery

Sursă foto: twitter.com

Columbianul Rigoberto Uran de la echipa Cannondale si-a trecut in cont victoria in etapa a 9-a din Turul Frantei, o mansa de 181 km intre Nantua si Chambery.

Uran l-a devansat dramatic pentru un varf de baieu pe francezul Warren Barguill, rutierul de la Sunweb care fusese initial intr-o evadare solitara.

Barguill a fost ajuns pe zona de plat care a urmat ultimei ascensiuni din cele opt programate in timpul unei etape monstruoase cu 5000 metri diferenta de nivel.

Ramas in spatele unui grup de sase rutieri din care au mai facut parte liderul cursei Chris Froome si campionul italian Fabio Aru, Barguill a parut rutierul mai odihnit la sprintul redus si chiar a varsat cateva lacrimi de bucurie pentru ceea ce credea a fi victoria lui de etapa.

Timpul oficial l-a contrazis pe Barguill si invingator a fost anuntat Uran, rutier care face si un salt important in ierarhia generala, unde Froome ramane lider pentru 18 secunde in fata lui Aru, cu francezul Romain Bardet pe locul al treilea la 51 secunde. Uran este al patrulea la 55 secunde.

Abandonuri

Cursa a explodat pe Mont du Chut, o ascensiune care n-a mai fost in Turul Frantei din 1974 din cauza lungimii si a pantelor ei brutale, cu medie de peste 10 la suta.

Barguil a trecut primul punctul de maxim, dar drama urma sa aiba loc pe coborare cand australianul Richie Porte a ratat un viraj si a fost aruncat de pe bicicleta direct in zidul de stanca.

Liderul de la BMC l-a antrenat in cazatura pe Daniel Martin, dar irlandezul de la Quick Step a reusit sa reporneasca in cursa. Nu acelasi lucru se poate spune despre Porte, care a fost imediat preluat de paramedici si transportat cu ambulanta la spitalul din Chambery.

“E o mare pierdere pentru cursa. Nimeni nu vrea sa vada cum un protagonist termina cursa intr-un asemenea mod. Accidentul lui a fost terifiant”, a spus Froome dupa etapa.

“A fost constient inca de la inceput. Eram chiar in spatele lui si am vazut intreaga scena. Are dureri la urma, dar trebuie sa asteptam verdictul medicilor. Am mai urcat de patru ori pe Mont du Chat inainte de cursa si stiam ca va fi periculoasa. Suntem tristi pentru ca Richie avea o sansa mare la podium. Este posibil sa revina mai puternic”, a comentat si Fabio Baldato, managerul echipei BMC.

Anterior accidentului suferit de Porte cursa l-a pierdut pe un alt protagonist, este vorba de britanicul Geraint Thomas de la Sky. Primul purtator al tricoului galben si locul doi la general in momentul abandonului a iesit din cursa dupa o cazatura 



Rigoberto Uran castiga la fotografie sprintul dramatic la Chambery