Ciclism

Rasturnare fabuloasa in Turul Italiei cu un nou lider la general. Chaves si Nibali se lupta pentru victoria finala

Columbianul Esteban Chaves este noul lider la general in Turul Italiei dupa etapa a 19-a, una castigata la Risoul in Franta de italianul Vincenzo Nibali.

Purtator al tricoului roz la inceputul mansei de 162 de kilometri, olandezul Steven Krijswijk a cazut pe coborarea care a urmat lui Colle dell’Agnello, catararea aflata la cea mai inalta altitudine din aceasta editiei a Turului Italiei (peste 2700 metri).

Aflat intr-un grup de urmaritori alaturi de Nibali si Chaves, olandezul Krijswijk a negociat gresit un viraj si a iesit in decorul alb format dintr-un considerabil de zapada.

Ramas singur pe lunga coborare care a urmat, Krijswijk si-a vazut cele trei minute care il separau de Chaves spulberate, iar pe ultima catarare a zilei avea sa piarda chiar si locul doi la general.

Ajutat de conationalul si totodata coechipierul sau Michele Scarponi aflat in evadarea zilei, Nibali a preluat controlul cursei pe ascensiunea finala si l-a desprins din roata sa pe Chaves cu cinci kilometri inaintea liniei de sosire.

Nibali si-a trecut in palmares al saselea succes de etapa in Turul Italiei, terminand aceasta mansa cu numarul 19 la 51 de secunde in fata spaniolului Mikel Nieve. Podiumul a fost completat Esteban Chaves sosit la 53 de secunde.

Chinuit de propria neputinta, Krijswijk a trecut linia de sosire cu o intarziere de 4 minute si 53 de secunde.

In aceste conditii Chaves a devenit noul lider al clasamentului general, cu un avans de 44 de secunde in fata lui Nibali. Al treilea este Krijswijk la 1 minut si cinci secunde, iar victoria la general se joaca in etapa de sambata, una cu trei ascensiuni la peste 2000 de metri altitudine.

Daca Nibali era principal favorit inaintea Turului Italiei, cu o cota de 2.50 la victoria general, Chaves avea o cota uriasa de 41.00.

Etapa a fost marcata de cazatura si abandonul rusului Ilnur Zakarin, al cincilea la general. Acesta a cazut de asemenea pe coborare si s-a ales cu o fractura de clavicula.



Rasturnare fabuloasa in Turul Italiei cu un nou lider la general. Chaves si Nibali se lupta pentru victoria finala