Ciclism

Mark Cavendish, primul tricou galben din Turul Frantei

Cea mai asteptata cursa pe etape din fiecare an, Turul Frantei, a debutat sambata cu o etapa pe coasta de vest a Hexagonului intre Mont Saint-Michel si Utah Beach, o etapa in linie de 188 de kiloemtri si care i-a revenit la sprint britanicului Mark Cavendish.

Rutierul formatiei Dimension Data i-a invins la sprint pe germanul Marcel Kittel de la Etixx-Quick Step si pe slovacul Peter Sagan de la Tinkoff, campionul mondial in exercitiu. Al patrulea s-a clasat Andre Greipel de la Lotto Soudal.

Cu o singura catarare de categoria a 4-a pe traseu, etapa a fost marcata de doua cazaturi importante. In prima dintre acestea a fost implicat Alberto Contador, unul dintre marii favoriti la victoria finala. Acesta s-a lovit la umarul drept si la spate, dar a reusit sa urce din nou pe bicicleta si sa termine etapa fara a pierde timp in raport cu ceilalti favoriti.

"M-am lovit pe toata partea dreapta, dar cel putin nu trebuie sa plec acasa. Sper sa trec peste in zilele urmatoare si sa ma refac inaintea muntilor. Umarul ma doar in anumite pozitii, dar vreau sa fiu optimist si sa-mi revin", a declarat Contador.

O alta cazatura finala a avut loc chiar in timpul declansarii sprintului final si s-a petrecut la mare viteza. Michael Morkov de la Katiusa pregatea sprintul lui Alexander Kristoff cand a atins piciorul unuia dintre gardurile de protectie de pe margine si a fost aruncat in mijlocul soselei antrenand cazaturile altor rutieri precum Sam Bennett (Bora-Argon 18), Edvald Boasson Hagen (Dimension Data) si Geraint Thomas (Sky).

Lider la general dupa prima etapa este Mark Cavendish gratie bonificatiilor de etapa si are un avans de patru secunde in fata lui Kittel. Pentru Cavendish, de 27 de ori castigator de etapa in Turul Frantei, va fi prima zi in care poarta pe sosea tricoul galben de lider la general.

Turul Frantei continua duminica cu etapa a 2-a, o mansa de 183 de kiloemtri intre Saint-Lo si Cherbourg. Finalul propune o catarare urbana de categoria a 3-a cu un kilometru si jumatate inaintea finalului, iar linia de sosire este de asemenea plasata in urcare.



Mark Cavendish, primul tricou galben din Turul Frantei