Ciclism

Invingator surpriza in Paris-Roubaix. Belgianul Tom Boonen la un varf de roata de a 5-a victorie

Australianul Matthew Hayman a obtinut, duminica, cea mai mare victorie din cariera la aproape 38 ani, impunandu-se in clasica monument Paris-Roubaix la capatul unui sprint in patru. Marii favoriti Peter Sagan si Fabian Cancellara au ratat prezenta in grupul fruntas.

Rutierul echipei Orica-Greenedge, un vesnic ciclist pus in slujba altora, a fost cel mai puternic dintr-un grup care i-a mai avut in componenta pe Tom Boonen, de 4 ori castigator in Paris-Roubaix, Sep Vanmarcke, Ian Stannard si Edvald Boasson Hagen.

Hayman devine doar al doilea australian invingator in Paris-Roubaix dupa Stuart O'Grady in 2007, iar pentru acesta este cel dintai succes dupa ce in 2011 se impusese in semi-clasica Paris-Bourges. Doar doua victorii asadar pentru un ciclist care peste zece zile va implini 38 ani.

La final imaginea cu Hayman caruia nu i-a venit sa creada ca tocmai castigase cea mai grea cursa de o zi din lume este fabuloasa. Acesta isi pune mainile la ochi si parca e in transa. Doar entuziasmul celor din echipa Orica l-au determinat sa constientizeze importanta momentului.

De cealalta parte, Boonen a trecut linia de sosire cu capul in pamant, deznadajduit ca a trecut atat putin de istorie. Ar fi fost rutierul cu cele mai multe victorii din istorie in cursa pavatelor din nordul Frantei.

Britanicul Ian Stannard a atacat de doua ori in ultimii sase kilometri, fiind de fiecare data ajuns, iar la final s-a multumit cu treapta a treia a podiumului.

Ajuns pe locul 9 la final, Imanol Erviti scrie istorie si devine primul spaniol din istorie care bifeaza doua clasari in topul 10 in Turul Flandrei si Paris-Roubaix, cele doua clasice monument care se alearga la distanta de o saptamana.

La capitolul pierzatori anul acesta se inscriu Fabian Cancellara si Peter Sagan, adica chiar ciclistii cotati cu cele mai mari sanse la victorie.

Aflat la ultima sa prezenta in Paris-Roubaix, cursa pe care a castigat-o de trei ori in cariera, Cancellara si-a vazut visul unui nou succes spulberat la 36 kilometri de sosire, cand elvetianul de la Trek a alunecat pe o portiune de noroi si a cazut. A pierdut peste trei minute in urma acestui incident si i-a fost practic imposibil sa mai revina. Acesta a incheiat pe locul 40 la 7:35.

[news-118661]

Sagan a evitat in extremis cazatura si a ramas doar el stie cum in sa, insa nu a reusit sa revina asupra grupului de frunte clasandu-se al 11-lea. Castigator in Turul Flandrei in urma cu o saptamana, campionul mondial trebuie sa mai astepte un an pentru a incerca din nou victoria pe pavatele ostile din Paris-Roubaix.

Doi rutieri in spital dupa Infernul Nordului

Din pacate sunt si vesti mai putin bune dupa editia din acest an a Paris-Roubaix, doi rutieri necesitand spitalizare. Este vorba de italianul Elia Viviani, ciclist care a facut parte din prima evadare a zilei si care a fost lovit de o motocicleta pe sectorul de pavate din padurea Arenberg, si de olandezul Niki Terpstra, victima unei cazaturi pe sectorul de pavate Mons-en-Pevele.



Invingator surpriza in Paris-Roubaix. Belgianul Tom Boonen la un varf de roata de a 5-a victorie