Turul Italiei

Ventoso s-a impus in fata lui Petacchi la Fiuggi

Spaniolul Francisco Ventoso s-a impus, joi, in etapa a 6-a a Turului Italiei, desfasurata intre Orvieto si Fiuggi (216 km). Rutierul echipei Movistar s-a impus la sprint in fata unui Alessandro Petacchi (Lampre) tradat de picioare chiar pe ultimii metri. Olandezul Pieter Weening ramane in posesia tricoului roz pentru inca o zi.
Etapa a 6-a a Turului Italiei a avut in program o singura ascensiune repertoriata in chiar prima parte a parcursului, dar profilul valonat a servit drept teren ideal pentru o evadare importanta.

Finlandezul Jussi Veikkanen (Omega Pharma-Lotto) si belgianul Kristof Vandewalle (Quick Step) au initiat primul atac al zilei la kilometru. Cei doi au fost urmati dupa alte cinci borne de Yaroslav Popovych (RadioShack), Sascha Modolo (Colnago) si Frederik Veuchelen (Vacansoleil).

Avansul celor cinci nu a depasit diferenta de 5 minute si 45 de secunde, in conditiile in care echipa Farnese-Vini a campionului Italiei Giovani Visconti a controlat plutonul mare parte din lungimea etapei.

Modolo a fost primul scuturat din grupul de frunte in ultima parte a mansei, finlandezul fiind urmat la scurt timp de Veikkanen, astfel ca in fata au ramas doar Popovych, Veuchelen si Vandewalle.

Acesta din urma a luat cursa pe cont propriu cu un atac important la 9 kilometri de sosire. Regionalul etapei, italianul Stefano Pirazzi (Colnago) si-a incercat sansa cu un atac fulgerator pe urcusul de la Anagni. Au mai existat incercari de atac din partea lui David Millar (Garmin), Mathias Frank (BMC) sau Jan Bakelandts (Omega Pharma-Lotto).

Cum toate aceste incercari s-au dovedit sortite esecului, Vandewalle a ramas singur in fruntea cursei cu plutonul pe urmele sale, belgianul crezand in putinele sale sanse de reusita pana cu 1500 de metri inaintea finalului.

Profilul in usoare urcare al finalului de etapa i-a oferit un bun prilej de atac lui Danilo Di Luca (Katiusa), dar fostul castigator al tricoului roz nu a avut forta necesara pentru a da lovitura.

Etapa s-a jucat in cele din urma la sprint intre spaniolul Francisco Ventoso (Movistar) si Alessandro Petacchi (Lampre), cu rutierul iberic dovedindu-se a fi mai puternic. De altfel, la finlul mansei italianul Petacchi recunostea ca nu l-au mai tinut picioarele pe ultimii metri pentru a tine ritmul cu Ventoso.

In varsta de 29 ani, Ventoso si-a trecut astfel in palmares prima victorie de etapa in Turul Italiei si al cincilea succes din acest sezon. Rutierul originar din Reinosa mai are in palmares o etapa in Turul Spaniei castigata in 2006.

Vineri este programata prima etapa montana din aceasta editie a Turului Italiei, plutonul ajungand dupa doar 110 kilometri la Montevergine di Mercogliano, ascensiune aflata la peste 1200 metri altitudine. Se va porni in cursa de la Madalloni, localitate aflata in vecinatatea orasului Napoli.

Clasament de etapa:

1 Francisco José Ventoso Alberdi (Spa) Movistar Team 5:15:39  
2 Alessandro Petacchi (Ita) Lampre - ISD    
3 Roberto Ferrari (Ita) Androni Giocattoli    
4 Danilo Di Luca (Ita) Katusha Team    
5 Davide Appollonio (Ita) Sky Procycling    
6 Michele Scarponi (Ita) Lampre - ISD    
7 Christophe Le Mevel (Fra) Team Garmin-Cervelo    
8 Gerald Ciolek (Ger) Quickstep Cycling Team    
9 Paolo Tiralongo (Ita) Pro Team Astana    
10 Ruggero Marzoli (Ita) Acqua & Sapone

Onlinesport


Ventoso s-a impus in fata lui Petacchi la Fiuggi