Turul Italiei

Turul Italiei la un pas sa sara in aer

Primul Mare Tur al anului in ciclismul mondial a debutat cu trei etape disputate pe pamant irlandez, iar in ultima zi petrecuta in insula cursa tricoului roz a fost la un pas de o mare tragedie.

 

Publicatia irlandeza Independent anunta ca in etapa a 3-a, cu final in capitala Dublin, politia locala a dezamorsat o bomba montata intr-o masina capcana.

Sursa mai sus mentionata precizeaza ca respectiva bomba pe roti a fost gasita in parcarea unui hotel din Dublin si ca aceasta era pregatita pana la cele mai mici detalii sa fie detonata.

Chiar daca nu se stie precis care urma sa fie tinta deflagratiei, cert este ca bomba a fost montata cu putine ore inainte ca Turul Italiei sa ajunga la Dublin.

Sute de mii de oameni au iesit pe strazile capitalei irlandeze pentru a urmari trecerea caravanei cicliste, iar la televizor cursa a fost urmarita potrivit masuratorilor speciale de peste 125 milioane de telespectatori.

Publicatia irlandeza Independent avanseaza ipoteza conform careia masina capcana ar fi fost montata de dizidentii republicani din Belfast, loc unde a inceput Turul Italiei printr-un contratimp pe echipe si unde s-a desfasurat si prima etapa in linie.

Surse din cadrul securitatii irlandeze au precizat ca respectivul material exploziv ar fi provocat pagume materiale si umane insemnate daca ar fi fost detonat.

Potrivit modului in care a fost proiectata si montata pe masina capcana, bomba de la Dublin este atribuita IRA (n.a. - Armata de Eliberare Irlandeza), grupare paramilitara cu un insemnat trecut sangeros si violent in ceea ce priveste desprinderea Irlandei de Nord din cadrul Regatului Unit al Marii Britanii.

In alta ordine de idei, Turul Italiei revine marti pe roti in tara de origine cu o etapa de 121 kilometri intre localitatile Giovinazzo si Bari.

Australianul Michael Matthews de la Orica GreenEdge este imbracat in roz dupa cele trei etape irlandez ca urmare a succesului echipei sale de la contratimp. Acesta are opt secunde in fata veteranului Alessandro Petacchi (40 ani), cel mai varstnic rutier din pluton.

Germanul Marcel Kittel de la Giant-Shimano a castigat cele doua etape in linie disputate in Irlanda si a demonstrat ca cel putin pentru moment nu are rival la sprint.



Turul Italiei la un pas sa sara in aer