Turul Italiei

Prezentarea Turului Italiei 2012. Contador nu va participa

Organizatorii Turului Italiei au dezvaluit, duminica, traseul editiei din 2012, unul care va debuta in Danemarca si se va incheia print-un contratimp individual la Milano.
Dupa criticile din acest an, cand mai mult rutieri s-au plans de duritatea etapelor alese, organizatorii Il Giro au ales pentru anul urmator un program care imbina mansele dedicate sprinterilor, cu marile catarari din nordul Italiei.

Cursa va debuta la 5 mai in localitatea daneza Herning printr-un prolog de 8.7 kilometri, dupa care sprinterii vor avea la dispozitie alte doua etape de plat in tara lui Hamlet.

Rutierii vor ajunge pe teritoriul Italiei in prima zi de pauza, dupa care cursa se va relua cu un contratimp pe echipe la Verona.

Prima saptamana este dedicata vitezistilor plutonului, iar cea dintai mansa incheiata la altitudine va avea loc in etapa a 8-a la Lago Laceno. Aici in 1998 Alex Zuelle s-a impus in fata lui Marco Pantani imbracand tricoul roz pentru urmatoarele cinci etape.

A doua etapa cu final in catarare va avea loc la Assisi, pentru ca in etapa a 12-a sa se ajunga pe Sestri Levante, etapa construita special pentru rutierii cu pretentii la victoria finala.

Saptamana secunda a Turului Italiei 2012 se va incheia cu o etapa de cinci stele la Cervinia, unde in 1997 italianul Ivan Gotti i-a luat tricoul roz rusului Pavel Tonkov.

Ultima parte a Giro aduce in prim plan si temutele catarari din nordul Italiei, ciclistii avand de trecut peste Passo Giau in etapa a 17-a cu final in cunoscuta statiune montanta Cortina d’Ampezzo.

Cu o zi in urma etapei de la Cortina se va ajunge la Falzes, loc unde in 2004 italianul Damiano Cunego si-a cimentat drumul spre victoria la general.

Ultimele doua manse in linie aduc finaluri grandioase la Alpe di Pampeago si Passo dello Stelvio, in aceasta din urma etapa plutonul trecand si peste temutul Mortirolo.

Cursa se va incheia pe 27 mai la Milano cu un contratimp individual in lungime de 31.5 km.

Contador renunta la Giro in favoarea Turului Frantei

Castigator in 2011, spaniolul Alberto Contador a fost prezent la Copenhaga pentru dezvaluirea traseului de anul viitor, dar chiar si asa a declarat ca nu va participa in Giro.

“Profilul este unul care mi se potriveste, dar in 2012 imi voi concentra atentia asupra Marii Bucle. Suporterii mi-au oferit un sprijin major in cele doua tururi pe care le-am castigat in Italia. Anul urmator ma voi intoarce in Italia pentru a concura in Tirreno-Adriatico, cursa pe care inca nu am castigat-o”, a spus Contador.

Onlinesport: Dumitru Stircu


Prezentarea Turului Italiei 2012. Contador nu va participa