Turul Italiei

Eduard Grosu rateaza Turul Italiei din cauza unei accidentari. Totul despre editia 105 a Giro

Ciclistul roman Eduard Grosu ar fi trebuit sa se numere printre rutierii care participa la editia din acest an Turului Italiei, primul mare tur din ciclismul de sosea care va pleca la drum de aceasta data Budapesta.

In varsta de 29 de ani, Eduard Grosu este legitimat la echipa italiana Drone Hopper-Androni Giocattoli si se numara pe lista de opt rutieri selectionati pentru Giro.

Ar fi fost a treia prezenta pentru Grosu in Turul Italiei, dupa cele din 2015 si 2016, cand pedala pentru Vini Fantini-Nippo, o alta echipa din peninsula.

Grosu a ajuns la final in ambele participari de pana acum, clasandu-se pe 150 la debutul din 2015 si pe 153 in 2016. E vorba de clasarile la general.

La editia din 2015, Grosu a incheiat pe locul 5 in etapa a 13-a dintre Montecchio Maggiore si Lido di Jesolo, cea mai buna clasare a unui rutier din Romania intr-un mare tur.

La Turul Italiei din 2016 ciclistul originar din Zarnesti a ocupat locul 8 in chiar ultima etapa, intre Cuneo si Torino.

Din pacate, din cauza accidentarilor suferite, nu putem conta pe doi rutieri puternici: Eduard Grosu si Jhonatan Restrepo”, a anuntat Giani Savio, managerul echipei Drone Hopper-Androni Giocattoli.

Grosu a concurat ultima oara in Turul Greciei, unde a abandonat dupa primele doua etape.

Turul Italiei 2022 - Favoriti

Editia cu numarul 105 din Giro porneste la drum din Budapesta, cu o etapa de 195 de kilometri pana la Visegrad, iar printre favoritii la tricoul roz ii regasim pe Richard Carapaz (INEOS), Simon Yates (Team BikeExchange), Joao Almeida (UAE), Romain Bardet (DSM), Mikel Landa (Bahrain), Giulio Ciccione (Trek) sau Miguel Angel Lopez (Astana).

Nu vor lipsi din cursa ruteri consacracti precum veteranul Alejandro Valverde (Movistar), Vincenzo Nibali (Astana) sau Tom Dumoulin (Jumbo-Visma), dar si nume din noul val cum ar fi Mathieu Van Der Poel (Alpecin), Biniam Girmay (Intermarche).

Lupta la sprinturile de etapa va fi animata de prezenta in cursa a lui Mark Cavendish (Quick Step), Caleb Ewan (Lotto Soudal), Giacomo Nizzolo (Israel Premier Tech), Arnaud Demarre (Groupama – FDJ).

Traseu

Dupa cele trei etape programate pe teritoriul Ungariei, rutierii vor ajunge pe calea aerului in sudul Italiei, de unde vor continua parcursul spre etapele montante din nord.

Prima etapa din Italia propune ascensiunea pe Etna, finalul etapei a 4-a avand o lungime de 25 km in urcare si o panta medie de 5.6%.

A doua etapa cu final in catarare va fi pe 15 mai cand, la finalul mansei cu numarul 9, rutierii vor ajunge pe Blockhaus, o ascensiune de 13.6 km cu panta medie de 8.6%.

In etapa a 19-a cursa va face o scurta incursiune si in Slovenia, pentru ca ierarhia finala sa se decida in ultima etapa la un contratimp individual in lungime de 17.4 km la Verona.

Pana acolo rutierii vor avea de trecut peste temutele ascensiuni Mortirolo (etapa 16), Passo Pordoi si Marmolada (etapa 20). Pe Pordoi va fi Cima Coppi, acoperisul Turului Italiei, la 2239 de metri altitudine, iar finalul de pe Marmolada va duce rutierii la 2057 de metri altitudine.



Eduard Grosu rateaza Turul Italiei din cauza unei accidentari. Totul despre editia 105 a Giro