Turul Italiei

Dubla lovitura pentru Pieter Weening in infernul din Giro. Tricoul roz are un nou purtator

Olandezul Pieter Weening a castigat, miercuri, etapa a 5-a a Turului Italiei, desfasurata intre Piombino - Orvieto (191 km). Pentru ciclistul de la Rabobank victoria este sinonima cu preluarea tricoului roz de lider al ierarhiei generale.

Weening s-a impus in etapa de miercuri cu un avans de 8 secunde in fata columbianului Fabio Duarte (Geox) si a lui Jose Serpa (Androni Giocattoli).

In ierarhia generala Weening are doua secunde in fata italianul Marco Pinotti (HTC) si va purta, joi, pentru prima data in cariera tricoul roz in Giro.

Noul lider al ierarhiei cataratorilor este dupa aceasta dificila si agitata etapa elvetianul Kohler, in timp ce italianul Alessandro Petacchi si-a pastrat tricoul rosu de lider al ierarhiei pe puncte.

Dupa tragedia care a lovit Turul Italiei in urma cu doua zile, prin fulgeratoare moarte a lui Wouter Wylandt si etapa de doliu de marti, cursa a fost reluata cu etapa a 5-a, o mansa speciala prin cele trei sectoare de 'strade bianche' (n.a. - portiuni de drum neasfaltat).

Elvetianul Martin Kohler (BMC) a semnat evadarea zilei cu un atac solitar la kilometrul 12, care i-a asigurat rutierului din tara cantoanelor prima pozitie in cursa pana la intrarea in ultimele zece borne.

Kohler a fost ajuns de John Gadret (AG2R) si Pieter Weening (Rabobank), dupa ce a trecut de unul singur peste cele trei portiuni dificile de 'strade bianche'.

Weening a luat cursa pe cont propriu in ultimii kilometri si a reusit sa puna mai bine de jumatate de minut intre el si pluton. Finalul in catarare a facut ca grupul principal in care au mai ramas aproximativ 40 de rutieri sa revina asupra olandezului, dar acesta a mai pastrat opt secunde pentru a-si trece in cont cea dintai victorie in Turul Italiei.

In varsta de 30 ani, Weening a bifat astfel a doua victorie de etapa intr-un Mare Tur, dupa ce in 2005 triumfa in mansa a opta din Marea Bucla. Asa cum avea sa declare olandezul dupa terminarea etapei, pentru el victoria de la Orvieto fiind punctul de maxim in aceasta cursa.

La finalul etapei mai multi rutieri si-au exprimat nemultumirea fata de conditiile grele de cursa, cel mai vocal dintre acestia fiind Danilo Di Luca.

Fostul castigator al Turului Italiei a spus ca in opinia sa stia ca turul se desfasoara pe sosea si nu pe pamant, aceasta fiind o cursa de ciclism si nu una de ciclocros.

Etapa a 5-a a Turului Italiei a imprumutat trei sectoare de drumuri albe de pamant din cursa Montepaschi Strade Bianche, sporind astfel nivelul de dificultate al unei etape care continea si asa trei catarari dintre care una chiar la final.

Mai multi rutieri au suferit cazaturi in aceasta mansa, insusi liderul David Millar adunandu-se de pe jos dupa un contact cu Angel Vicioso la 70 km de sosire. Cea mai importanta dintre cazaturi l-a avut in prim plan pe olandezul Tom Slagter, care a suferit o comotie puternica la 13 kilometri inaintea liniei de sosire.

Accidentul olandezului a readus imediat in memoria colectiva decesul lui Wouter Weylandt, dar din fericire batavul a ramas in afara oricarui pericol, desi a incheiat etapa pe targa in drum spre spitalul din Orvieto.

Clasament de etapa:

1 Pieter Weening (Ned) Rabobank Cycling Team 4:54:49  
2 Fabio Andres Duarte Arevalo (Col) Geox-TMC 0:00:08  
3 Jose Rodolfo Serpa Perez (Col) Androni Giocattoli    
4 Christophe Le Mevel (Fra) Team Garmin-Cervelo    
5 Oscar Gatto (Ita) Farnese Vini - Neri Sottoli    
6 Vincenzo Nibali (Ita) Liquigas-Cannondale    
7 Alberto Contador Velasco (Spa) Saxo Bank Sungard    
8 Michele Scarponi (Ita) Lampre - ISD    
9 Joaquím Rodríguez Oliver (Spa) Katusha Team    
10 Roman Kreuziger (Cze) Pro Team Astana

Clasament general dupa etapa a 5-a:

1 Pieter Weening (Ned) Rabobank Cycling Team 14:59:33  
2 Marco Pinotti (Ita) HTC-Highroad 0:00:02  
3 Kanstantsin Sivtsov (Blr) HTC-Highroad    
4 Christophe Le Mevel (Fra) Team Garmin-Cervelo 0:00:05  
5 Pablo Lastras Garcia (Spa) Movistar Team 0:00:22  
6 Vincenzo Nibali (Ita) Liquigas-Cannondale 0:00:24  
7 Michele Scarponi (Ita) Lampre - ISD 0:00:26  
8 Steven Kruijswijk (Ned) Rabobank Cycling Team 0:00:28  
9 Alberto Contador Velasco (Spa) Saxo Bank Sungard 0:00:30  
10 Jose Rodolfo Serpa Perez (Col) Androni Giocattoli 0:00:33  

Onlinesport



Dubla lovitura pentru Pieter Weening in infernul din Giro. Tricoul roz are un nou purtator