Turul Italiei

Contador a scos pistolul in Turul Italiei

Spaniolul Alberto Contador i-a lasat pe toti masca, sambata dupa-amiaza, cand a atacat in finalul etapei a 8-a din Turului Italiei (Sapri – Tropea, 217 km), in incercarea de a-l prinde din urma pe Oscar Gatto, rutier plecat din pluton cu intentia clara de a castiga etapa.
In cele din urma italianul de la Farnese-Vini nu a mai putut fi ajuns si Contador s-a multumit cu pozitia secunda, una deloc de neglijat tinand cont de importantele secunde de bonificatie pe care le-a obtinut.

Dupa aceasta mansa spectaculoasa desfasurata in intregime de-a lungul coastei Marii Tireniane, Contador a urcat pe locul cinci in ierarhia generala, la doar 13 secunde in spatele olandezului Pieter Weening de la Rabobank.

Actiunea lui Contador a fost cu atat mai surprinzatoare cu cat in etapa precedenta, cu final in catarare la Montevergine di Mercogliano, cel supranumit 'Pistolarul' nu a schitat nicio intentie ofensiva, lasandu-i pe Michele Scarponi si Roman Kreuziger sa se expuna.

De aceasta data insa, spaniolul echipei Saxo Bank a profitat de finalul foarte virajat in urcare pentru a se lansa in urmarirea lui Oscar Gatto, un fel de iepure pentru triplul castigator al Turului Frantei, care a lansat astfel un mare semnal de alarma pentru ceilalti ciclisti cu ambitii la victoria finala.

Cea mai litorala etapa a editiei din acest an a Turului Italiei a propus 217 kilometri intre Sapri si Tropea de-a lungul coastei Tireniene. Dupa doar doua borne de la startul real din pluton au iesit Leonardo Giordani (Farnese Vini) si Mirko Selvaggi (Vacansoleil), care au format evadarea zilei.

Cu bilet de voie din partea unui pluton extrem de generos, cei doi si-au construit rapid un avans de aproape 11 minute, pentru a fi ajunsi din urma cu doar 7.3 borne inaintea finalului.

Ultimii kilometri au fost parcursi in mare viteza, iar cazaturile nu au lipsit din peisaj, printre nefericitii protagonisti numarandu-se si veteranul italian Stefano Garzelli. In cele din urma acesta a reusit sa revina intr-un pluton controlat de Saxo Bank, tocmai echipa lui Contador cel mai putin asteptat rutier sa atace in aceasta mansa.

Finalul a propus un profil in urcare si o sosea extrem de virajata, teren perfect pentru o desprindere in genul celei reusite de belgianul Bart De Clercq la Montevergine di Mercogliano. De aceasta data initiativa i-a apartinut italianul Oscar Gatto, care a plecat din pluton cu doar doi kilometri inaintea finalului.

Cateva secunde mai tarziu singurul care a reactionat si a pornit in urmarirea rutierului italiand in varsta de 26 ani a fost insusi Alberto Contador, principalul favorit la castigarea Turului Italiei.

Acesta s-a desprins ca un veritabil atacant spre uluiala celorlalti rutieri din pluton si a dat pedale grele in urmarirea lui Gatto. Acesta din urma a sprintat la randul sau puternic si nu a mai scapa cea mai mare victorie din cariera.

Contador a sosit al doilea si a inhatat secundele de bonificatie care il urca pe iberic in pozitia a cincea la general, la doar 13 secunde in spatele lui Weening. Alessandro Petacchi s-a impus in sprintul pentru locul al treilea si ramane in posesia tricoului rosu.

Duminica este programata o etapa regala cu final in catarare pe Etna, dupa o mansa care se va desfasura in intregime pe pamant sicilian.

Startul se va da la Messina, in timp ce sosirea este programta dupa 169 de kilometri pe versantul vestic al vulcanului Etna la 1892 metri altitudine. La kilometrul 90 rutierii vor escalada versantul estic aflat la 1631 metri altitudine.

Onlinesport: Dumitru Stircu



Contador a scos pistolul in Turul Italiei